Laura Pyrrö

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Laura Pyrrö (s. 1978) on suomalainen oopperalaulaja, äänialaltaan sopraano.[1]

Hän valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksesta vuonna 2007 suorittaen kaikki laulututkintonsa erinomaisin arvosanoin. Hänen opettajinaan ovat toimineet mm. Liisa Linko-Malmio, Ritva Auvinen, Elizabeth Norberg-Schulz ja Marjut Hannula; mestarikursseista mainittakoon Gundula Janowitz, Helena Döse ja Udo Reinemann. Kaudella 2006-07 Pyrrö osallistui kansainväliselle liedin mestariluokalle Conservatorium van Amsterdamissa Hollannissa.

Vuonna 2002 Laura Pyrrö voitti ensimmäisen palkinnon Timo Mustakallio -laulukilpailussa.[2]

Pyrrön tärkeimpiä rooleja ovat olleet mm. Mozartin Taikahuilun Pamina, Bizet’n Carmenin Micaela, Straussin Lepakon Rosalinde, Janácekin Ovelan ketun Kettu ja Poulencin monologiooppera La Voix Humaine. Jukka Linkolan Hallin Janne -oopperan kantaesityksessä Laura Pyrrö lauloi naispääroolin Santran.

Laura Pyrrö on esiintynyt mm. Suomen Kansallisoopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla ja Opera Cava -festivaaleilla sekä ulkomailla Dalhallan oopperafestivaaleilla Ruotsissa ja Brasovin oopperassa Romaniassa.

Hänen repertuaariinsa kuuluu oopperan lisäksi liediä, operettia, kirkkomusiikkia, modernia ja barokin ajan musiikkia sekä klassista musikaalia. Pyrrö on myös esiintynyt musiikkiteatterirooleissa mm. Helsingin Kaupunginteatterissa ja Teatteri Imatrassa. Esitetyistä kirkollisista teoksista mainittakoon Bachin kantaatti Jauchzet Gott in allen Landen ja Johannespassio, Rossinin ja Pergolesin Stabat Materit sekä Mozartin c-mollimessu ja motetti Exsultate, jubilate.

Laura Pyrrö on esiintynyt useimpien Suomen kaupunginorkestereiden solistina ja kotimaan lisäksi konsertoinut mm. Ruotsissa, Virossa, Venäjällä, Hollannissa, Unkarissa, Islannissa ja Yhdysvalloissa.

Syksyllä 2010 Nova Records julkaisi Laura Pyrrön levyn Oskar Merikannon yksinlauluista.

Pyrrö kuuluu vuonna 2011 perustetun Ooppera Artico ry:n perustajajäseniin ja toimii yhdistyksen puheenjohtajana.

Ns. suurelle yleisölle Laura tuli tutuksi vuonna 2014 musiikkikilpailussa Tähdet Tähdet, jossa Laura joutui esittämään eri musiikkigenrejä aina RAP-musiikista oopperan kautta heavyrokkiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Laura Pyrrö | Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu www.mirjamhelin.fi. Viitattu 30.7.2017.
  2. "Äiti ja täti ovat olleet esikuviani" Helsingin Sanomat. 30.7.2002. Viitattu 30.7.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]