Latvusorneero

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Latvusorneero
Uhanalaisuusluokitus

Hävinnyt [1]

Hävinnyt

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Orneerot Furnariidae
Suku: Latvusorneerot Philydor
Laji: novaesi
Kaksiosainen nimi

Philydor novaesi
Texeira & Gonzaga, 1983

Katso myös

  Latvusorneero Wikispeciesissä
  Latvusorneero Commonsissa

Latvusorneero (Philydor novaesi) oli Brasiliassa Alagoasin osavaltiossa elävä varpuslintu, jonka oletetaan kuolleen sukupuuttoon. Laji tavattiin ensimmäisen kerran vuonna 1979, ja viimeinen havainto sitä on vuodelta 2011.[1]

Kooltaan latvusorneero oli noin 18 cm. Yleisväritykseltään lintu oli punaruskea, ja lajin pää oli mustanruskea. Latvusorneerolla oli keltainen silmäkulmajuova ja silmän vieressä valkoreunainen punaruskea täplä. Lajin siivet olivat mustat ja niissä oli valkeita viiruja. Pyrstö oli punaruskea valkoisin viiruin. Mustalakkiorneero (Philydor atrocapillus) muistutti latvusorneeroa, mutta sen pää on tummempi. Lajin laulu oli kantavia sarjoja uy-uy-uy-vihellyksiä ja kutsuääni oli thyrr[2].

Latvusorneeron elinympäristöä olivat metsät 400–550 metrin korkeudessa. Laji etsi ravintoa puiden latvuskerroksista yksin tai pareittain muodostaen usein sekaparvia valkokaulakipuajan (Xiphorhynchus fuscus) kanssa. Lintu keräsi lehdiltä ravinnokseen toukkia, koppakuoriaisia, heinäsirkkoja sekä muurahaisia [2].

Latvusorneeroa jo ennestään pieni elinalue on tuhoutunut pieniksi ja eristyneiksi tilkuiksi. Ornitologit ovat 2010-luvulla etsineet todisteita lajista huomattavan ahkerasti, mutta lajia ei ole nähty vuoden 2011 jälkeen. Se listattiinkin vuonna 2019 hävinneeksi. Latvusorneeron sukupuuton syynä voidaan pitää metsäpaloja ja puiden kaatamista metsistä maanviljelyksen tieltä sekä muita tarkoituksia varten.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c BirdLife International: Philydor novaesi IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019-3. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 14.12.2019. (englanniksi)
  2. a b Alagoas Foliage-gleaner – BirdLife Species Factsheet BirdLife International. Arkistoitu 16.8.2016. Viitattu 20. huhtikuuta 2008.
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.