Lars Johan Hierta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lars Johan Hierta

Lars Johan Hierta (22. tammikuuta 1801 Uppsala, Ruotsi20. marraskuuta 1872) oli ruotsalainen sanomalehdenkustantaja, yhteiskuntakriitikko, liikemies ja poliitikko. Hän perusti Aftonbladetin.

Nuoruus ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiertan vanhemmat olivat Carl Didrik Hierta ja Hedvig Johanna Schméer. Hän sai peruskoulutuksensa yksityiskoulussa ja aloitti opinnot Uppsalan yliopistossa vuonna 1814. Hän saavutti filosofian tohtorin arvon ja suoritti lainopin tutkinnon vuonna 1821. Samana vuonna hän sai töitä palkattomana harjoittelijana.

Hierta alkoi kirjoittaa Conservationsbladetiin vuonna 1823. Hän kirjoitti myös lehtiin Argus vuosina 1824–1826 ja satunnaisesti Stockholmsposteniin vuosina 1826–1828. Hän kirjoitti ensin humoristina, mutta siirtyi myöhemmin kirjoittamaan uutisia. Vuonna 1829 Hierta perusti kustantamon Hiertas bokförlag.

Hierta palveli ensin virkamiehenä, osti 1829 kirjapainon ja alkoi harjoittaa kustannusliikettä. Hän perusti 1830 Aftonbladet-lehden, joka pysyi hänen hallussaan vuoteen 1852. Hän pyrki lehtensä kautta edistämään eri alojen uudistuksia ja herättämän yleisön kiinnostuksen yhteiskunnallisista asioista kohtaan. Lehden levikki nousi, ja siitä tuli vaikutusvaltainen, vaikka sitä vastaan nostettiin useita kanteita ja yritettiin saada se lakkautetuksi. Hierta toimi myöskin valtiopäivämiehenä, ensin säätyvaltiopäivillä ja kun hänen kannattamansa valtiopäiväuudistus oli toteutettu, hän oli vuodesta 1866 toisen kamarin jäsen. Hierta harjoitti myös laajaa yritystoimintaa ja kokosi suuren omaisuuden, josta hänen vaimonsa lahjoitti 100 000 kruunua taloustieteen professorin viran ylläpitämiseksi Tukholman korkeakoulussa ja (1878) 400 000 kruunua Lars Hiertan muistorahastoksi, jonka tuotoilla on edistetty erilaisia tieteellisiä keksintöjä, yhteiskunnallisia uudistuksia, joista voi olla hyötyä yleisesti, mutta erityisesti Ruotsin kansalle.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hierta, Lars Johan, Tietosanakirja osa 3, palsta 445–445, Tietosanakirja Osakeyhtiö 1911

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.