Laomedon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Herakles juuri surmaamassa Laomedonin, terra sigillata valu, 1. ja 2. vuosisadan vaihteesta

Laomedon (m.kreik. Λαομέδων) oli kreikkalaisessa mytologiassa Troijan toinen kuningas, Iloksen ja Eurydiken poika.

Laomedonilla oli kaksi vaimoa: Strymo ja Leukippe. Heidän kanssaan hän oli Priamoksen, Astyokhen, Lampoksen, Hiketaonin, Klytioksen, Killan, Proklian, Aithyllan, Klytodoran ja Hesionen isä. Useimmat lähteet mainitsevat lisäksi Tithonoksen hänen vanhimmaksi pojakseen. Lisäksi Laomedonilla oli nymfi Kalyben kanssa poika nimeltä Bykolion.

Ennen Troijan sotaa Poseidon ja Apollon, jotka olivat uhmanneet Zeusta, lähetettiin rangaistukseksi palvelemaan kuningas Laomedonia. Laomedon laittoi heidät rakentamaan muuria kaupungin ympärille luvaten palkita heidät ruhtinaallisesti – Homeroksen mukaan tosin ainoastaan Poseidon rakensi muuria Apollonin toimiessa paimenena[1], mutta muurin valmistuttua vuoden kuluttua Laomedon rikkoi lupauksensa. Rangaistukseksi tästä Apollon lähetti ruton ja Poseidon merihirviön piinaamaan Troijaa.[2]

Laomedon päätti oraakkelin neuvosta uhrata tyttärensä Hesionen Poseidonille toivoen siten lepyttävänsä tämän. Herakles saapui kuitenkin paikalle ja tarjoutui pelastamaan Hesionen, jos Laomedon antaisi palkkioksi jumalaista syntyperää olevat tammat; nämä olivat ne hevoset, jotka Zeus oli aikanaan antanut Trokselle hyvitykseksi Ganymedeen sieppauksesta[3]. Saatuaan lupauksen tästä Herakles surmasi pedon ja siten pelasti Hesionen. Laomedon rikkoi kuitenkin tämänkin lupauksensa, ja Herakles joutui palaamaan takaisin tyhjin käsin uhaten kuitenkin Troijaa sodalla. Diodoros Sisilialaisen mukaan Herakles olisi kuitenkin saanut sekä Hesionen että tammat muiden runsaiden lahjojen kera, mutta jättänyt nämä Laomedonin huostaan odottamaan, että hän saisi haettua ne myöhemmin[4].

Herakles palasikin myöhemmin – yhdessä Oikleen ja Telamonin kanssa – ja alkoi piirittää Troijaa, tappoi Laomedonin ja tämän pojat Podarkesta lukuun ottamatta. Tämän pelasti hänen oma sisarensa Hesione, joka osti veljensä hengen kultaisella huivillaan. Tästä alkaen Podarkesta alettiin kutsua Priamokseksi (m.kreik. priamai, "ostaa")[5].

Herakleen poika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myös Herakleella oli saman niminen poika yhden Thespioksen tyttären, Melinen, kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Homeros: Ilias 21.434–460 (engl. käännös).
  2. Apollodoros: Bibliotheke ('Kirjasto') 2.5.9 (engl. käännös).
  3. Homeros: Ilias 5.251–273 (engl. käännös).
  4. Diodoros Sisilialainen: Historian kirjasto 4.42.1–7 (engl. käännös).
  5. Apollodoros: Bibliotheke ('Kirjasto') 2.6.4 (engl. käännös).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]