Langston Hughes

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Langston Hughes vuonna 1936.

James Mercer Langston Hughes (1. helmikuuta 1902 Joplin, Missouri22. toukokuuta 1967 New York City) oli yhdysvaltalainen runoilija ja kansalaisaktivisti. Hänet tunnetaan erityisesti yhtenä 1920-luvulla New Yorkin Harlemin kaupungiosassa syntyneen Harlem Renaissance -liikkeen luojista.

Hughesin monipuolinen tuotanto käsittää runoja, novelleja, lastenkirjoja, oopperalibrettoja ja näytelmiä. Lisäksi hän kirjoitti esseitä ja kolumneja lukuisiin kulttuuri- ja sanomalehtiin. Poliittisilta näkemyksiltään Hughes oli lähellä kommunismia, vaikkei ollutkaan minkään puolueen jäsen.

Hughes syntyi Missourissa ja opiskeli Clevelandin osavaltionyliopistossa Ohiossa. Hän opetti englantia Meksikossa ja toimi bussinkuljettajana, merimiehenä ja tarjoilijana, kunnes asettui New Yorkiin toimimaan vapaana kirjailijana[1]. 1930-luvun alussa hän vieraili Neuvostoliitossa usean muun afrikkalais-amerikkalaisen kulttuurihahmon kanssa ja vuosina 1937–1938 hän toimi sotakirjeenvaihtajana Espanjan sisällissodassa.

Hughes kuoli 65-vuotiaana eturauhassyöpään.lähde?

Brittiläinen Isaac Julien ohjasi 1990-luvun vaihteessa dokumenttielokuvan Langstonin jäljillä (Looking for Langston, A Meditation on Langston Hughes and the Harlem Revolution, 1989). Se kuvaa Langstonin ja muiden mustien homoseksuaalitaiteilijoiden elämää Yhdysvalloissa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Langston Hughes 60-vuotias. Helsingin Sanomat, 31.1.1962, s. 19. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  2. Ylänen, Helena: Langstonin jäljillä on surulaulu mustien homotaiteilijoiden muistolle. Helsingin Sanomat, 23.8.1993, s. 39. Näköislehden aukeama (digilehden tilaajille).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.