Lalo Schifrin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lalo Schifrin vuonna 2006.

Boris Claudio (Lalo) Schifrin (s. 21. kesäkuuta 1932 Buenos Aires)[1] on argentiinalainen pianisti, jazzmuusikko ja säveltäjä. Hän syntyi Buenos Airesissa juutalaiseen perheeseen.

Konserttimestarin poikana syntynyt Schifrin sai tiukan musiikillisen kasvatuksen, jossa jopa Richard Wagner ja Claude Debussy olivat isän mielestä sopimatonta kuunneltavaa.[1] Lalo Schifrin aloitti musiikinopintonsa Argentiinassa jo lapsena, mutta päätyi lukemaan sosiologiaa ja lakia Buenos Airesin yliopistoon. Hän pääsi kuitenkin 20-vuotiaana stipendillä Pariisin konservatorioon ja sai opetusta muiden muassa Olivier Messiaenilta[1] ja Charles Koechlinilta.

Kotimaahansa palattuaan Schifrin perusti oman big bandinsa, mutta jo pian hän aloitti uransa elokuvamusiikin säveltäjänä, jona hänet nykyisin tunnetaan parhaiten. Tunnetuimpien töiden joukkoon lukeutuvat Lohikäärmeen kidassa (1973) ja Ratkaiseva isku (1983) ja ehkä kaikkein tunnetuimpana vuosina 1966–1973 tehdyn TV-sarjan Vaarallinen tehtävä (engl. Mission: Impossible) tunnusmusiikki.[1]

Schifrin on voittanut neljä Grammy-palkintoa (21 ehdokkuutta), ollut kuudesti ehdolla Oscar-palkinnon saajaksi ja lisäksi saanut tähden Hollywood Walk of Famelta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Pendergast, Tom & Pendergast, Sara (toim.): International Dictionary of Films and Filmmakers, Vol. 4: Writers and Production Artists, 4th edition, s. 765. St. James Press, 2000. Teoksen verkkoversio (pdf). englanti (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.