Lady Bird Johnson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lady Bird Johnson
Yhdysvaltain ensimmäinen nainen
Edeltäjä Jacqueline Kennedy
Seuraaja Pat Nixon
Yhdysvaltain varapresidentin puoliso
Edeltäjä Pat Nixon
Seuraaja Muriel Humphrey (1965)
Henkilötiedot
Syntynyt22. joulukuuta 1912
Karnack, Texas
Kuollut11. heinäkuuta 2007 (94 vuotta)
West Lake Hills, Texas
Puoliso Lyndon B. Johnson
Tiedot
Uskonto Episkopaali
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Claudia Alta Taylor "Lady Bird" Johnson, o.s. Taylor (22. joulukuuta 1912 Karnack, Texas, Yhdysvallat11. heinäkuuta 2007 Austin, Texas, Yhdysvallat) oli Yhdysvaltain presidentti Lyndon B. Johnsonin puoliso. Hänet tunnettiin erityisesti luonnon- ja rakennustensuojelun ystävänä. Johnson oli myös yksi kaikkien aikojen rakastetuimmista presidentin puolisoista Yhdysvalloissa.[1]

Johnsonilla oli englantilaisia ja skotlantilaisia sukujuuria. Hänen isänsä Thomas Jefferson Taylor oli varakas liikemies, ja äiti kuoli tapaturmaisesti tyttären ollessa viisivuotias. Elinikäisen kutsumanimensä Lady Bird hän sai pienenä lastenhoitajan sanottua hänen olevan "suloinen kuin leppäkerttu" (engl. ladybird).

Johnson opiskeli Marshall Senior High Schoolissa, myöhemmin journalismia ja taiteita St. Mary's Episcopal School for Girlsissä ja valmistui Texasin yliopistosta.

Avioliitto ja perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Lady Bird" Taylor ja Lyndon B. Johnson avioituivat San Antoniossa Texasissa 17. marraskuuta 1934. Parille syntyi kaksi tytärtä: Lynda ja Luci. Lynda meni naimisiin poliitikko Charles Robbin kanssa.

Lady Bird oli Yhdysvaltain ensimmäinen nainen miehensä Lyndon B. Johnsonin ollessa presidenttinä 19631969. Lyndon B. Johnson nousi Yhdysvaltain presidentiksi salamurhatun John F. Kennedyn jälkeen. Lady Bird Johnson jäi leskeksi miehensä kuoltua sydänkohtaukseen 1973.

Myöhemmät vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johnson oli ajoittain julkisuudessa vielä miehensä kuoleman jälkeenkin. Hänen terveytensä heikentyi vanhetessa: hän sai kaksi aivoverenkiertohäiriökohtausta, joista toinen vaikutti hänen kävely- ja puhekykyynsä. Johnson oli viimeiset elinvuotensa pyörätuolissa sokeutuneena. Lady Bird oli ennen kuolemaansa Yhdysvalloissa vanhin elossa oleva entinen ensimmäinen nainen eli presidentin puoliso. Hän kuoli 94-vuotiaana iltapäivällä 11. heinäkuuta 2007 kotonaan Austinissa.[2] Lady Bird Johnson on Yhdysvalloissa toiseksi pisimpään elänyt presidentin puoliso Harry S. Trumanin vaimon Bess Trumanin jälkeen, joka eli 97-vuotiaaksi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b YLE, DPA, AP, Reuters: Lady Bird Johnson kuollut 11. heinäkuuta 2007. YLE. Viitattu 11. heinäkuuta 2007.
  2. Lady Bird Johnson, Former First Lady, Dies at 94 11. heinäkuuta 2007. The New York Times/The Associated Press. Viitattu 12. heinäkuuta 2007. (englanniksi)
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lady Bird Johnson.