LabVIEW

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
LabVIEW
Paradigma visuaalinen
Tyypitys staattinen
Muistinhallinta automaattinen roskienkeruu
Kehittäjä National Instruments
Vakaa versio 8.6.1 (9.2.2009)
Käyttöjärjestelmä alustariippumaton, ks. rajoitteet
Verkkosivu http://www.ni.com/labview

Labview on National Instrumentsin tekemä ohjelmointiympäristö, joka perustuu graafiseen G-kieleen. Siitä on saatavissa versiot Windowsiin, Linuxiin, Mac:iin, Solarikseen ja joillekin PDA-laitteille. Labview -ohjelmat ovat suoraan siirrettäviä eri käyttöjärjestelmien välillä, pois lukien tietyt käyttöjärjestelmäkohtaiset rajoitukset kuten ActiveX-komponentit. Muut erot, esimerkiksi erilaiset tiedostopolut voi sovittaa käsin (omat ini-tiedostot) tai ohjelmallisesti tunnistamalla ajossa oleva käyttöjärjestelmä.

Kieli on helppo oppia ja optimoitu riittävän tehokkaaksi. Käytettävissä ovat muun muassa tapahtumat (events), varmat jonot (semaphores, FIFOs), OpenGL-grafiikka, TCP/IP-tuki ja suuri aihekohtainen aliohjelmakirjasto.

Käyttötarkoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Labview on lähes de-facto standardi mittaus- ja testaussovelluksissa, mutta kypsyytensä ja helppokäyttöisyytensä ansiosta se soveltuu usein myös yleisohjelmointikieleksi. Joitain operaatioita sillä on kuitenkin verrattain työläs tehdä, esimerkiksi mutkikkaat merkkijonojen käsittelyoperaatiot ja vastaavat kannattaa tehdä jollain muulla kielellä (ja mahdollisesti integroida Labview'hin esimerkiksi .NET-komponenttina). Myös hajautustaulujen yms. toteuttaminen Labviewillä on vaikeaa.

Tyypillisiä muita kohteita ovat muun muassa PC-pohjaiset teollisuusautomaatiosovellukset ja hyvinkin laajat ja hajautetut tiedonvarastointi ja analysointisovellukset. Tehokkuutensa vuoksi se kilpailee täysin esimerkiksi C/C++-ohjelmoinnin kanssa. Uusimmat versiot ovat tyypillisesti nopeampia kuin vanhat.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.