Lāčplēsis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karhunkaataja
Lāčplēsis
Alkuperäisteos
Kirjailija Andrejs Pumpurs
Kieli latvia
Genre eepos
Julkaistu 1888
Suomennos
Suomentaja Edgar Vaalgamaa
Kustantaja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Julkaistu 1988
ISBN 951-717-535-3
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Lāčplēsis eli Karhunkaataja on Latvian kansalliseepos, joka kertoo Lāčplēsiksen seikkailuista ja latvialaisten taistelusta saksalaisia ristiretkeilijöitä vastaan. Vuonna 1888 julkaistun kirjan on kirjoittanut latvialaisten kansantarinoiden pohjalta Andrejs Pumpurs.

Lāčplēsis eli karhunkaataja on Lāčplēsis-kirjan jättikokoinen sankari. Hän tappaa karhuja repimällä niiden leuat irti toisistaan paljain käsin. Hänen päävastustajansa on musta ritari, jättiläismäinen saksalainen ristiretkeläinen. Heidän hurja taistelunsa päättyy lopulta kummankin kuolemaan. Latvia on kuitenkin pelastettu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pumpurs, Andrejs: Karhunkaataja: Latvian kansallissankari. (Lāčplēsis: Latvju tautas varonis, 1888.) Latvian kielestä suomentanut Edgar Vaalgamaa. Suomennus tehty vuonna 1957 Riiassa julkaistusta laitoksesta, jonka on kuvittanut puupiirroksin Zigurds Zuze. Näköissivut on kuvattu edellä mainitusta laitoksesta. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 488. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1988. ISBN 951-717-535-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lāčplēsis.
Tämä kirjallisuuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.