Lännenhorsma

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lännenhorsma
Epilobium ciliatum ssp glandulosum NRCS-01.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Myrtales
Heimo: Horsmakasvit Onagraceae
Suku: Horsmat Epilobium
Laji: glandulosum
Kaksiosainen nimi

Epilobium glandulosum
Lehm.

Synonyymit
  • Epilobium ciliatum ssp. glandulosum
Katso myös

 Commons-logo.svg Lännenhorsma Commonsissa

Lännenhorsma (Epilobium glandulosum, syn. Epilobium ciliatum ssp. glandulosum) on horsmakasvien (Onagraceae) heimoon kuuluva kasvilaji. Se on monivuotinen ja muistuttaa paljolti rusoamerikanhorsmaa (Epilobium adenocaulon)[1].

Lännenhorsma voi kasvaa lähes metrin korkuiseksi ja sillä on suikertava juurakko, johon muodostuu runsaasti talvehtimissilmuja. Varsi on usein haaroittunut runsaasti ja varren haarat ovat ylöspäin suuntautuneita. Lehdet ovat suikeita, ruodittomia ja hammaslaitaisia. Lännenhorsman kukinto on karvainen ja kukat ovat suuria sekä vaaleanpunaisia. Lännenhorsma kukkii heinä–elokuussa.[1]

Lännenhorsmaa on havaittu Suomessa muutamilta alueilta, lähinnä pääkaupunkiseudun tuntumasta sekä muualta Etelä-Suomesta[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Alaskadunört (Epilobium glandulosum) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 25.6.2018. (ruotsiksi)
  2. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2017: Lännenhorsma (Epilobium glandulosum) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 25.6.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]