László Sólyom

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
László Sólyom
László Sólyom.jpg
Unkarin presidentti
Edeltäjä Ferenc Mádl (2000–2005)
Seuraaja Pál Schmitt (2010–2012)
Henkilötiedot
Syntynyt3. tammikuuta 1942 (ikä 81)
Pécs, Unkari

László Sólyom ([ˈlaːsloː ˈʃoːjom], /laasloo šoojom/) (s. 3. tammikuuta 1942) on Unkarin entinen presidentti. Hän aloitti tehtävässä 5. elokuuta 2005 ja lopetti tehtävänsä 5. elokuuta 2010.

Sólyom on syntynyt Pécsissä ja valmistunut Pécsin yliopistosta lakimieheksi 1965. Hän työskenteli professorina Budapestissa ja kolme vuotta Jenassa Saksassa. Hänen poliittinen uransa alkoi ympäristönsuojelijoiden kansallisjärjestöstä, jonka lakimies hän oli 1980-luvun lopulla. Hän oli yksi Unkarin demokraattisen foorumin (Magyar Demokrata Fórum) perustajia 1987. Hän otti osaa opposition pyöreän pöydän neuvotteluihin tuolloin hallitsevan kommunistipuolueen kanssa.

Politiikan hän kuitenkin jätti kun tuli valituksi perustuslailliseen oikeuteen 1989. Hän nousi sen johtoon puoli vuotta myöhemmin ja työskenteli siinä 1998 asti. Yhdeksänvuotisen nimityksen jälkeen Sólyom palasi luennoitsijaksi.

Unkarin presidentin valitsee parlamentti. Sólyom ei ollut minkään puolueen jäsen, kun ympäristöjärjestö Védegylet asetti hänet ehdolle. Hänen vastaehdokkaanaan oli sosialistien parlamentin puhemies Katalin Szili. Pienempi hallituspuolue SZDSZ pidättäytyi tukemasta häntä ja oppositio äänesti Sólyomin presidentiksi 7. kesäkuuta 2005. Hän astui virkaan elokuussa Ferenc Mádlin jälkeen.

László Sólyom on naimisissa Erzsébet Sólyomin kanssa ja hänellä on kaksi lasta ja yhdeksän lastenlasta.

Unkarin ja Slovakian suhteet kokivat kolauksen, kun Slovakia kielsi Sólyomilta pääsyn maahan 21. elokuuta 2009, kun hänen oli tarkoitus olla mukana paljastamassa patsasta Tapani I:lle Komárnon kaupungissa. Slovakian kolme korkeinta johtajaa, presidentti Ivan Gašparovič, pääministeri Robert Fico ja puhemies Pavol Paška pitivät vierailua provokaationa, koska päivämäärä on Tapani I:n muistopäivää seuraava päivä Unkarissa, myös päivämäärä, jona Varsovan liiton, ml. Unkarin joukot tulivat murskaamaan Prahan kevään Tšekkoslovakiassa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta László Sólyom.