Kyrmysimppu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kyrmysimppu
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Simppukalat Scorpaeniformes
Heimo: Kyrmysimput
Rhamphocottidae
Gill, 1888
Suku: Rhamphocottus
Günther, 1874
Laji: richardsonii
Kaksiosainen nimi

Rhamphocottus richardsonii
Günther, 1874

Katso myös

  Kyrmysimppu Wikispeciesissä
  Kyrmysimppu Commonsissa

Kyrmysimppu (Rhamphocottus richardsonii) on simppukaloihin kuuluva kalalaji, jota tavataan Tyynenmeren pohjoisosista. Se on ainoa laji kyrmysimppujen (Rhamphocottidae) heimossa.

Koko ja ulkonäkö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyrmysimppu on pienehkö kala ja saavuttaa suurimmillaan noin 9 cm:n pituuden. Ruumiinrakenteeltaan se on korkea- ja litteäruumiinen ja sen kuono on pitkä. Kyrmysimpulla on kaksi toisistaan erillään olevaa selkäevää, kookkaat rintaevät ja pyöreähkö selkäevä. Rintaevän alimmat ruodot ovat muita ruotoja pidemmät ja paksummat. Kyrmysimpulla ei ole uimarakkoa. Kyrmysimput kykenevät vedestä nostettuna muodostamaan murahtelevia ääniä.Kalan suomut ovat piikikkäät.[2][3][4] Pohjaväriltään kyrmysimppu on vaaleanruskea ja ruumiissa on epäsäännöllisiä tummemman ruskeita raitoja. Evät ovat oranssinpunaiset.[5]

Levinneisyys ja elintavat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyrmysimppua tavataan alueelta, joka ulottuu Japanista Beringinmerelle, Alaskaan ja etelään Kaliforniaan asti. Laji elää matalahkoissa vesissä, tyypillisesti alle 200 metrin syvyydessä, hiekka- ja kivikkopohjilla ja rannikon vuorovesilammikoissa. Kala elää usein kivenkoloissa, luolissa ja suurten Balanus nubilis -siimajalkaisten tyhjissä kuorissa. Kyrmysimpun ravintoa ovat eläinplankton, pienet äyriäiset ja pienet kalat.[2][3][4]. Lajin lisääntymisaika on elokuusta lokakuuhun.[5]

  1. Orr, W. & Jensen, G.C.: Rhamphocottus richardsonii IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2021. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 21.4.2022. (englanniksi)
  2. a b Family Rhamphocottidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 19.4.2013. (englanniksi)
  3. a b Rhamphocottus richardsonii (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 19.4.2013. (englanniksi)
  4. a b Catherine W. Mecklenburg: Family Rhamphocottidae Gill 1888. Annotated Checklist of Fishes, 2003. California Academy of Sciences. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 15.04.2013. (englanniksi) (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. a b John E. Fitch,Robert J. Lavenberg: Tidepool and Nearshore Fishes of California, s. 49. University of California Press, 1975. ISBN 9780520028456. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 19.04.2013). (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.