Kuusisaarentie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuusisaari ja sitä halkova Kuusisaarentie. Etualalla Munkkiniemen kärkeä, taustalla Keilaniemen tornitaloja.
Kuusisaarentie Helsingin ja Espoon rajalla

Kuusisaarentie (ruots. Granövägen) on Helsingin Munkkiniemestä Espoon Keilaniemeen johtava tie tai katu. Sen alkaa Munkkiniemen ja Kuusisaaren väliseltä sillalta ja johtaa Kuusi- ja Lehtisaaren kautta Keilaniemeen, jossa se päättyy Kehä I:n liittymän. Sen jatkeina Munkkiniemessä ovat Pikkuniementie ja Ramsaynranta, jotka johtavat Munkkiniemen aukiolle, jonka kautta myös valtatie 1 kulkee Paciuksenkadun ja Huopalahdentien nimisinä.

Kuusisaarentien varrella on kolme siltaa. Niistä pisin on noin 300 metrin pituinen Otaniemen silta kaupunkien rajalla Lehtisaaresta Espoon puoleiselle manterelle. Kaksi lyhempää siltaa johtavat Munkkiniemestä Kuusisaareen ja Kuusisaaresta Lehtisaareen,

Kuusisaarentietä pitkin kulkevat useat Helsingin seudun bussilinjat, muun muassa runkolinja 510, joka kulkee Itäkeskuksesta Westendinasemalle.

Nykyinen Kuusisaarentie rakennettiin pääosin 1950-luvun alussa. Aikaisemmin osittain samalla paikalla kulki Krimin sodan aikana rakennettu tykkitie, joka johti Munkkiniemestä Kuusi-, Lehti- ja Kaskisaaren kautta Lauttasaaren eteläkärkeen. Myös nykyisen Lehtisaarentien eteläosa noudattaa vanhaa tykkitien linjausta.[1]

Entinen yhdystie 1142[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisen Kuusisaarentien (silloisen Karhusaarentien) osuus Kehä I:ltä Otaniementien risteykseen sekä Otaniementien alkuosa muodostivat aikaisemmin lyhyen yhdystien, jonka numero oli 1142.[2][3] Vuonna 2010 Espoo kuitenkin teki kadunpitopäätöksen[4] jolla Kehä I:n ja Otaniemen välinen osuus muutettiin kaduksi.

Nimi ja entiset nimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuusisaarentie annettiin ensin Munkkiniemessä manterella olevalle tieosuudelle, jonka nimi nykyisin on Kärkitie. Nimi vahvistettiin vuonna 1917 muodossa Granöntie (ruots. Granövägen), mutta vuonna 1938 sen suomenkielinen nimi muutettiin Kuusisaarentieksi. Vuonna 1956 nimi vahvistettiin myös sen jatkeena olleelle Kuusisaaren päätielle, ja manterella oleva osuus muutettiin kaksi vuotta myöhemmin Kärkitieksi. Tien Lehtisaaressa oleva osuus sai vuonna 1961 nimen Otaniementie, mutta vuonna 1964 sekin muutettiin osaksi Kuusisaarentietä.[5]

Tien Espoon puolella oleva osuus oli aikaisemmin osa Karhusaarentietä, joka käsitti myös Kehä I:n eteläisimmän osan sen ja nykyisen Kuusisaarentien liittymästä Länsiväylälle. Tie sai nimensä sen ja Länsiväylän risteyksen ympärillä sijainneen, nykyisin mantereeseen yhdistetyn Karhusaaren (ruots. Björkholmen). Sen sijaan Kehä I:n osuus Karhusaarentien liittymästä Turunväylälle sai jo 1960-luvulla nimen Hagalundintie (ruots. Hagalundsvägen). Kehä I:n uudelleenrakentamisen yhteydessä, kun paikalle rakennettiin Keilaniemen tunneli, Espoo päätti antaa myös tunnelin ja Länsiväylän välissä olevalle Kehä I:n osuudelle nimen Hagalundintie, kun taas Karhusaarentien osuus Kehä I:n liittymästä Helsingin rajalle sai nimen Kuusisaarentie, joka sen jatkeella ennestään oli Helsingin puolella.[6].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ”Arvokkaat ja suojellut kulttuuriympäristökohteet”, Lehtisaaren, Kuusisaaren ja Kaskisaaren aluesuunnitelma 2013–2022, s. 21. Helsingin kaupungin rakennusvirasto, 2013. ISBN 978-952-272-402-1. Teoksen verkkoversio.
  2. Tienimiluettelo, Uusimaa (XLS) Liikennevirasto. Viitattu 23.7.2014.
  3. Tienumerokartta, alue 01 Uusimaa (PDF) Liikennevirasto. Viitattu 23.7.2014.
  4. Karhusaarentie, Otaniementie, Korkeakoulunaukio, Ainonaukio, Maarintie, Maarinrannantie ja Vaisalantie espoo.fi. Viitattu 21.8.2019.
  5. ”30. kaupunginosa Munkkiniemi; Kuusisaarentie, Otaniementie”, Helsingin kadunnimet, s. 159, 160. Helsingin kaupungin nimistötoimikunta, 1970. ISBN 951-771-220-0. Teoksen verkkoversio.
  6. Kadunnimien muutokset Keilaniemessä espoo.fi. Viitattu 21.8.2019.