Kurjat (vuoden 1998 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kurjat
Les Misérables
Ohjaaja Bille August
Käsikirjoittaja Rafael Yglesias
Tuottaja Sarah Radclyffe
James Gorman
Säveltäjä Basil Poledouris
Kuvaaja Jörgen Persson
Leikkaaja Janus Billeskov Jansen
Pääosat Liam Neeson
Geoffrey Rush
Uma Thurman
Hans Matheson
Reine Brynolfsson
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Saksa
Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Mandalay Entertainment
Levittäjä Columbia Pictures
Netflix
Ensi-ilta 1. toukokuuta 1998
Kesto 128 min.
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kurjat (Les Misérables) on Bille Augustin elokuva vuodelta 1998. Elokuva pohjautuu Victor Hugon romaaniin Kurjat, ja sen käsikirjoituksen on tehnyt Rafael Yglesias. Elokuvan pääosassa on Liam Neeson.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jean Valjean (Liam Neeson), joka on ollut vankilassa 19 vuotta varastettuaan leivän, pääsee ehdonalaiselle. Koska muut ihmiset eivät halua päästää tuomittua varasta luokseen yöpymään, piispa Myriel (Peter Vaughan) ottaa Valjeanin ystävällisesti vastaan ja antaa tälle yösijan kotoaan. Valjean kertoo Myrielille aikovansa tulla seuraavana päivänä uudeksi mieheksi. Sinä yönä Valjean kuitenkin varastaa Myrielin hopeat ja pakenee. Valjean jää myöhemmin kiinni, ja hänet viedään takaisin Myrielin luo. Myriel kuitenkin kertoo poliiseille, että Valjean on syytön ja että hän itse antoi hopeat tälle. Myriel ojentaa Valjeanille vielä kaksi kallista kynttilänjalkaa. Sitten Myriel muistuttaa Valjeania tämän lupauksesta tulla sinä päivänä uudeksi mieheksi.

Yhdeksän vuotta myöhemmin Valjeanista on tullut varakas tehtailija ja pormestari. Aikanaan hän ystävystyy Fantinen (Uma Thurman) kanssa, joka on yksinhuoltajaäiti ja prostituoitu, pelastettuaan tämän poliisikonstaapeli Javertin (Geoffrey Rush) kynsistä. Javert työskenteli aikoinaan vartijana samassa vankilassa, jossa Valjean kärsi tuomiotaan. Javert alkaa epäillä, että pormestari ja Valjean ovat yksi ja sama henkilö. Myöhemmin Valjean saa sanan, että erästä toista miestä on luultu häneksi ja että tämä on joutumassa vankilaan hänen sijastaan. Valjean saapuu miehen oikeudenkäyntiin ja paljastaa henkilöllisyytensä: hän on oikea Valjean. Sitten Valjean palaa kotiin ja saa tietää, että Fantine on kuolettavasti sairas. Ennen Fantinen kuolemaa Valjean lupaa kasvattaa tämän pienen tyttären, Cosetten (Mimi Newman). Javert saapuu Valjeanin kotiin pidättämään hänet, mutta Valjean onnistuu karkaamaan. Hän pakenee kaupungista. Lopulta Valjean löytää Cosetten ja pelastaa tämän Thénardiereilta (Jon Kenny ja Gillian Hanna), jotka ovat korruptoituneita majatalonpitäjiä ja jotka käyttävät Cosettea henkilökohtaisena orjanaan, vaikka heidän oli määrä pitää tytöstä huolta. Sekä Valjean että Cosette pääsevät viimein Pariisiin, missä he aloittavat yhdessä uuden elämän.

Kymmenen vuotta myöhemmin Cosettesta (Claire Danes) on tullut teini-ikäinen, ja hän rakastuu revolutionisti Mariukseen (Hans Mathenson). Sillä välin Javert on soluttautunut kapinallisten joukkoihin voidakseen heikentää sitä vallankumousjärjestöä, jonka jäsen Marius on. Yrittäessään jälleen kerran pidättää Valjeanin Javert jää Mariuksen vangiksi. Javert tuodaan barrikadeille teloitettavaksi. Valjean saapuu itse barrikadeille kuultuaan, miten paljon Cosette ja Marius rakastavat toisiaan, aikomuksenaan taivutella Mariuksen palaamaan Cosetten luo. Kun sotilaat ampuvat revolutionisteja auttavan nuoren pojan, Gavrochen (Shane Hervey), kuoliaaksi, Valjean käyttää vaikutusvaltaansa saadakseen Mariuksen luovuttamaan Javertin hänelle, jotta hän voisi teloittaa tämän itse. Valjean vie Javertin eräälle kujalle, mutta päästääkin tämän vapaaksi. Marius haavoittuu taistelussa, ja kun Valjean yrittää kantaa tämän turvaan, Javert nappaa hänet viimein. Valjean lupaa antautua Javertille sillä ehdolla, että Marius pääsee vapaaksi. Javert suostuu, ja Valjean vie Mariuksen kotiin ja hyvästelee samalla Cosetten. Valjean palaa Javertin luo. Javert kuitenkin kertoo Valjeanille, ettei hän voi sovittaa Valjeanin hänelle osoittamaa hyvyyttä, sillä hän elää vain ja ainoastaan lakien noudattamista varten. Javert päästää Valjeanin lopulta vapaaksi ja tekee itsemurhan hyppäämällä jokeen. Valjean kävelee autiota katua pitkin kasvoillaan hymy.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Liam Neeson  Jean Valjean  
 Geoffrey Rush  tarkastaja Javert  
 Uma Thurman  Fantine  
 Claire Danes  Cosette  
 Hans Matheson  Marius  
 Reine Brynolfsson  kapteeni Beauvais  
 Peter Vaughan  Piispa  
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.