Lännenkuntio

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Kuntio)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lännenkuntio
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Koppisiemeniset
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Lahko: Lamiales
Heimo: Ratamokasvit Plantaginaceae
Suku: Kuntiot Gratiola
Laji: neglecta
Kaksiosainen nimi

Gratiola neglecta
Torr.

Katso myös

  Lännenkuntio Wikispeciesissä
  Lännenkuntio Commonsissa

Lännenkuntio eli kuntio (Gratiola neglecta) on alun perin pohjoisamerikkalainen märkien paikkojen ruohokasvi. Se kuuluu ratamokasvien (Plantaginaceae) heimoon, mutta aiemmin se on luokiteltu naamakukkais- eli syyläjuurikasveihin (Scrophulariaceae).

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lännenkuntio on yksivuotinen ja kasvaa 10–25 senttimetriä korkeaksi. Sen lehdet ovat varressa vastakkain, muodoltaan suikeat ja hammaslaitaiset. Kukat kasvavat yksittäin lehtihangoissa. Kukkien teriö on noin yhden senttimetrin pituinen, väriltään valkoinen ja punertavatäpläinen. Teriön alahuulessa on kolme ja ylähuulessa kaksi liuskaa.[2][3]

Lännenkuntio Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lännenkuntio on Suomessa vakiintunut, mutta harvinainen tulokas Uudellamaalla. Se kasvaa savisilla joenvarsilla ja savisissa ojissa veden rajassa. Sitä ei ole tavattu muissa Pohjoismaissa.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maiz-Tome, L.: Gratiola neglecta IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.1. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 3.9.2016. (englanniksi)
  2. a b Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, s. 534. 2. painos. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  3. a b Hämet-Ahti, L., Suominen, J., Ulvinen, T. & Uotila, P. (toim.): Retkeilykasvio. Helsinki: Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, 1998. ISBN 951-45-8167-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.