Kreikkalainen musiikki

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kreikkalainen musiikki on yhtä monimuotoista ja vaihtelevaa kuin sen historiakin. Kyproslaisella musiikilla on paljon yhtäläisyyksia kreikkalaiseen musiikkiin, johon on syynä etnisesti kreikkalaisten suuri määrä saarella.

Antiikin Kreikassa musiikki oli olennainen osa kreikkalaista teatteria. Myöhemmin Rooman, Itä-Euroopan ja Bysantin vaikutteet muuttivat kreikkalaista musiikkia. 1800-luvulla oopperasäveltäjät kuten Nikólaos Mántzaros (1795-1872), Spyrídon Xýndas (1812-1896) ja Spyrídon Samáras (1861-1917) auttoivat elvyttämään perinteistä kreikkalaista musiikkia. 1900-luvulla syntyneitä suosittuja kreikkalaisia musiikkityylejä ovat éntechno (jonka suosituimpia varhaisia esittäjiä oli Míkis Theodorákis), laïkó/rebetiko (jonka juuret olivat turkkilaisessa musiikissa) ja tsifteteli, joka suosittua nykymusiikkia (myydyimpiä tsifteteli-artisteja on muun muassa Déspoina Vandí). Kreikkalaisen popmusiikin suurimpiin tähtiin kuuluu esimerkiksi euroviisuissakin esiintynyt Ánna Víssi, joka on Kreikan myydyin naisartisti. Kuten monet muutkin Kreikassa suositut laulajat, Víssi on kotoisin Kyprokselta.

Tavallisia kreikkalaisen musiikin soittimia ovat muun muassa buzuki, viulu, cimbalom, säkkipilli, rummut, luuttu, klarinetti, zurna ja lyyra.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.