Kotibaari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tarjoiluvaunuun koottu nykyajan kotibaari.
Baarikaappeja 1950-luvun itäsaksalaisessa ”herrainhuoneessa” (saks. Herrenzimmer).

Kotibaari on alkoholijuomien tarjoiluun ja seurusteluun tarkoitettu varustus, jonka avulla drinkkejä, viinejä ja oluita voidaan tarjoilla kotioloissa ravintoloiden ja baarien tapaan. Kotibaari voi pienimmillään olla baarikaappi tai tarjoiluvaunu, jossa säilytetään alkoholipulloja, cocktail-sekoitusvälineitä ja laseja, ja sen yhteydessä ehkä pieni jääkaappi kylmiä juomia ja jääpaloja varten. Suurimmillaan kotibaari on pientä baarikeittiötä tai ravintolan baaritiskiä muistuttava wet bar vesipisteineen, kylmäkalusteineen, tarjoilutiskeineen ja baarijakkaroineen.[1]

Kotibaarit olivat haluttuja varusteita 1960- ja 1970-lukujen pientalorakentamisessa uima-altaan ja avotakan tavoin.[2] Kotibaareja sisustettiin etenkin ylemmän keskiluokan koteihin, joissa tapahtuva edustaminen ja vieraiden viihdyttäminen oli nykyistä yleisempää niukan ravintolatarjonnan takia. Huonekaluvalmistajat tarjosivat kuluttajille nahkapaneloinnilla verhoiltuja jalopuisia kotibaarikalusteita.[3] Kotibaareja rakennettiin usein kellaritiloihin takkahuoneen yhteyteen tai sen vaihtoehdoksi. Oluttupamaista tyyliä luotiin vanhoista puutynnyreistä valmistetuilla huonekaluilla[4].

Keväällä 1973 Helsingin Sanomat esitteli matkailuyrittäjä Kalevi Keihäsen taloa Korpilinnaa Pohjois-Tapiolassa, jonka kotibaarisaliin mahtui noin 30 henkeä. Baari oli sisustettu Yrjö Kukkapuron futuristisilla Saturnus-muovikalusteilla nahkaverhoiluineen, ja seinää koristivat muun muassa olympiavoittaja Lasse Virenin piikkarit.[5]

1990-luvulla kotibaariesittelyt alkoivat lehdissä vaihtua baarikalusteiden myynti-ilmoituksiksi kotibaarien mentyä pois muodista. 2010-luvulla kotibaarien kaltaiset tarjoilupisteet nousivat uuteen suosioon miesluolailmiön (engl. man cave) myötä.[6][7] Kotibaarimaisia tarjoilupisteitä voi kodeissa olla nykyisin myös viiniharrastukseen liittyen tai ulkona grillikatoksen tai uima-altaan yhteydessä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Velez, Adriana: What Is a Wet Bar vs. Dry Bar—and Does Either Belong in Your Home? realtor.com. 29.12.2017. Viitattu 12.2.2019. (englanniksi)
  2. Sassi, Mirja: Nyt ovat asenteet muotia. Esineiden vallankumous eli ihmisen kapina esineiden valtaa vastaan. Helsingin Sanomat, 17.10.1971, s. 11. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  3. Tikkanen, Birgitta: Onko huonekalukauppias sisustaja?. Helsingin Sanomat, 6.8.1975, s. 9. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  4. Reilusti tynnyreillä. (Finndeco-yrityksen mainos.) Helsingin Sanomat, 13.6.1976, s. 4. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  5. Tuppurainen, Kari: Nää on suuret systeemit. Keihänen, Cassius ja Callas. Helsingin Sanomat, 29.5.1973, s. 38. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  6. Himberg, Anni: Kaksi erilaista miesluolaa Turun Sanomat. 2.10.2014. Viitattu 12.2.2019. [vanhentunut linkki] (Tilaajille)
  7. Miesluola äijien makuun! Etuovi.com. Viitattu 12.2.2019.