Koteka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matkatuliaisena hankittu koteka.

Koteka ja horim ovat nimityksiä peniskotelolle, jota osa läntisen Uuden-Guinean ylänköjen alkuperäiskansoista käyttää. Koteka on miesten käyttämä putkimainen esine, jonka sisään siitin asetetaan. Kotekaa pitää paikallaan lenkki, jolla se sidotaan kivesten taakse. Koteka pidetään erektiota muistuttavassa pystyasennossa. Joillakin heimoilla koteka osoittaa suoraan eteenpäin, toisilla suoraan ylös ja joillakin siltä väliltä. Jotta koteka pysyisi asennossaan, se on kiinnitetty rintakehän ympärillä olevaan lenkkiin. Miehet eivät useimmiten pidä muita vaatteita.

Kotekan koko ei kerro henkilön sosiaalisesta asemasta. Usein työssä käytetään lyhyempää kotekaa kuin juhlissa, ja yleensä saman heimon miehet käyttävät samanlaista kotekaa samalla tavalla. Niinpä kotekan muodosta ja asennosta voidaan päätellä vain, mihin heimoon mies kuuluu. Ulkopuoliset ajattelevat usein kotekan olevan voimakas seksuaalinen symboli, mutta käyttäjät itse kertovat sen olevan vain siittimen peittona.

Jotkut kristityt lähetyssaarnaajat yrittivät saada alkuasukkaat käyttämään housuja. 1970-luvulla Indonesian hallitus kampanjoi kotekaa vastaan, ja heimojen miehet yritettiin saada käyttämään ”moderneja” vaatteita. Kotekan käyttöä ei saatu estettyä, mutta jotkut käyttivät housuja ja kotekaa yhtä aikaa. Valtion virastoissa ja kouluissa vaaditaan käytettäväksi housuja ja paitaa, mutta kirkko sallii nykyisin kotekan käytön.