Korkeusmuunnospinta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Korkeusmuunnospinta on pinta, jonka avulla painovoimaan liittyvä korkeus voidaan laskea ellipsoidisesta korkeudesta. Korkeusmuunnospinta ei ole geoidimalli vaikka sitä satunnaisesti siksi kutsutaan.

Lisäämällä pinnan jokin arvo vastaavan kohdan korkeuteen ellipsoidista saadaan painovoimaan liittyvän korkeuden (ortometrinen korkeus tai normaalikorkeus) estimaatti. Geodesiassa korkeusmuunnospinta liittyy tiettyyn terrestriseen vertauskehykseen, vertausellipsoidiin ja korkeusvertauskehykseen. Paikkatietotekniikassa korkeusmuunnospinta liittyy tiettyyn geodeettiseen koordinaattijärjestelmään ja korkeusjärjestelmään. Tavallisesti korkeusmuunnospinta lasketaan geoidimallista vertaamalla ellipsoidisia ja painovoimaan liittyviä korkeuksia samoilla pisteillä.

Korkeusmuunnospintoja Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FIN2000 ja FIN2005N00 ovat korkeusmuunnospintoja, joilla muunnetaan ellipsoidisia EUREF-FIN-korkeuksia, jotka lasketaan GRS80-ellipsoidista, painovoimaan liittyviksi korkeuksiksi.

FIN2005N00[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FIN2000[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FIN2000 kautta on mahdollista muuntaa ellipsoidiset EUREF-FIN-korkeudet N60-korkeusjärjestelmään, ja toisinpäin. Sen pohjana on NKG96-geoidimalli, jota korjattiin 4. asteen polynomipinnan avulla. Korjaavan polynomipinnan kertoimet johdettiin 156:n GPS/vaaituspisteen havaintojen avulla. Pintasovituksen painoyksikön keskivirhe oli 28 mm, joka kuvaa geoidimallin sisäistä tarkkuutta. FIN2000-mallin ratkaisemiseen käytettyjen GPS-havaintojen epookki on 1997.0.[1]

Korkeusmuunnospintoja Ruotsissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SWEN17_RH2000[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SWEN17_RH2000 kautta on mahdollista muuntaa ellipsoidiset SWEREF 99 -korkeudet RH 2000 -korkeusjärjestelmään, ja toisinpäin.

SWEN17_RH70[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SWEN17_RH70 kautta on mahdollista muuntaa ellipsoidiset SWEREF 99 -korkeudet RH 70 -korkeusjärjestelmään, ja toisinpäin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bilker-Koivula, M. & M. Ollikainen (2009) Suomen geoidimallit ja niden käyttäminen korkeuden muunnoksissa. Geodeettisen laitoksen tiedote 29.