EUREF-FIN

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

EUREF-FIN on Euroopan terrestrisen vertausjärjestelmän 1989 (ETRS89) suomalainen kolmiulotteinen realisaatio (eli terrestrinen vertauskehys). EUREF-FIN on myös Suomen kansallinen geodeettinen datumi, jonka samanniminen terrestrinen vertauskehys määrittelee. Koordinaattijärjestelmiä, joiden datumi on EUREF-FIN, kutsutaan EUREF-FIN-koordinaattijärjestelmiksi.

Geosentrinen terrestrinen vertausjärjestelmä ETRS89 on kiinnitetty Euraasian mannerlaatan yhtenäiseen osaan. Näin ollen EUREF-FIN-koordinaatit eivät ajan funktiona muutu mannerlaatan liikkuessa yhtä paljon kuin jos vertausjärjestelmä olisi sidottu muihinkin merkittäviin mannerlaattoihin.

Perusta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ETRS89 määrittelee yhtenäisen Euroopan laajuisen terrestrisen vertausjärjestelmän, jonka perustalle kansalliset maanmittausorganisaatiot ovat luoneet tarkat kansalliset vertauskehykset. Suomalaisen realisaation nimeksi on annettu EUREF-FIN. Vertauskehyksen taustalla oleva ETRS89 on yhtyy Kansainväliseen terrestrinen vertausjärjestelmä (ITRS) ajanhetkellä 1989.0. Vertausjärjestelmien erotus syntyy mannerlaattojen liikkeestä. Vertausjärjestelmän geodeettinen vertausjärjestelmä on GRS80, jonka avulla määritetyn vertausellipsoidin isoakselin puolikas on 6 378 137 metriä ja litistyneisyyssuhde 1:298,257222101.

Alun perin realisaatio perustui noin 100 pisteen sijainnin tarkkaan mittaamiseen. Myöhemmin pisteverkkoa on useassa vaiheessa tihennetty ja nykyisin siinä on yli 2000 pistettä. [1]

Erot WGS 84:n suhteen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GPS-satelliittipaikannuksessa käytettävä terrestrinen vertausjärjestelmä WGS 84 on sidottu maan massakeskipisteeseen. Mannerlaattojen liikkeiden takia WGS 84 ja ETRS89 (ja siten EUREF-FIN) liikkuvat ja kiertyvät toistensa suhteen. Ero on alle metrin ja on siten useissa käyttötarkoituksissa merkityksetön. Ero voi muuttua tulevaisuudessa.

Erot KKJ:n suhteen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

kartastokoordinaattijärjestelmä (KKJ) on Suomessa vuodesta 1970-käytetty terrestrinen vertauskehys ja vertausjärjestelmä. KKJ- ja EUREF-FIN-koordinaattien poikkeama Suomessa vaihtelee eri osissa maata.

Pohjois-eteläsuunnassa poikkeama on Saaristomerellä lähes 0 ja se kasvaa kohti koillista. Inarijärven koillispuolella KKJ-koordinaatti on noin 70 metriä pohjoisempana kuin sama maantieteellinen WGS 84 -koordinaatti. Itä-länsisuunnassa poikkeama on noin 160-180 metriä; pienin Kaakkois-Suomessa ja kasvaen kohti luodetta. KKJ-koordinaatit ovat lännempänä kuin samat maantieteelliset WGS 84 -koordinaatit.

Esimerkiksi Tampereen Näsinneulan EUREF-FIN-koordinaatit ovat 61°30,297'N 23°44,598'E ja KKJ-koordinaatit 61°30,285'N 23°44,800'E.

Koska KKJ on osin vääristynyt, täysin tarkkaa muunnosta vertauskehysten välillä ei ole. Tarkkojen muunnoskaavojen virhe on enimmillään 10 senttimetrin suuruusluokkaa.[2]

Karttaprojektiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EUREF-FIN käyttö ei aseta rajoituksia käytettävälle karttaprojektiolle. Tasokoordinaattijärjestelmistä ETRS-TM35FIN on suositeltava julkishallinnon käyttöön. Uudet maastokartat tuotetaan tässä, mutta koska sen vääristymät saattavat olla tarkkaan kartoitukseen liian suuret, vaihtoehtoisina tasokoordinaattijärjestelminä ovat ETRS-TMzn ja ETRS-GKn, joissa zn ilmaisee UTM-kaistan tunnuksen ja n ilmaisee keskimeridiaanin. Esimerkiksi ETRS-GK22 on tasokoordinaattijärjestelmä, jonka karttaprojektio on Gauss-Krüger-projektio ja keskimeridiaani on 22°E.[3]

Mainituista suosituksista poiketen suomalaiset merikartat, eräitä sisävesikarttoja lukuun ottamatta, julkaistaan Mercatorin projektiossa.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]