ETRS-TM35FIN

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

ETRS-TM35FIN on suomalaisissa maastokartoissa vuodesta 2005 alkaen käytetty karttaprojektio ja projektioon liittyvä tasokoordinaatisto. Projektio perustuu UTM-projektioon. Projektion yhteydessä yleensä käytetään EUREF-FIN-koordinaatistoa.

ETRS-TM35FIN on julkisen hallinnon suosituksen mukainen suomalainen standardimenettely projektion laatimiseksi[1] ja koordinaattien ilmaisemiseksi ja sitä voidaan pitää Kartastokoordinaattijärjestelmän seuraajana.

ETRS-TM35FIN edustaa kompromissia: Koko valtion alue kuuluu yhden projektiokaistan ja yhtenäisen koordinaatiston piiriin, mutta mittakaavavirhe ja napaluvunkorjaus reuna-alueilla on suurehko.

Nimessä ETRS viittaa yleiseurooppalaiseen ETRS89-koordinaattijärjestelmään (European Terrestrial Reference System 1989), TM poikittaiseen lieriöprojektioon (Transverse Mercator), 35 UTM-projektiokaistaan 35 ja FIN kansalliseen poikkeamaan standardista.

Projektion konstruktio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Projektio poikkeaa UTM-projektiosta siten, että Suomi kuuluu kokonaisuudessaan yhteen 13 asteen levyiseen projektiokaistaan. Kaista sijoittuu itäisten pituusasteiden 19 ja 32 välille ja sen keskimeridiaani on 27 astetta itäistä pituutta. Kyseessä on siten UTM-projektion kaista 35, jota on jatkettu länteen viisi astetta ja itään kaksi.[1]

Projektiossa keskimeridiaani kuvautuu suorana. Muut pituuspiirit kuvautuvat kaareutuvina viivoina, jotka yhtyvät navoilla. Leveyspiirit kuvautuvat kaareutuvina pituuspiirit kohtisuorassa leikkaavina viivoina.

ETRS-TM35FIN-projektion kattama alue

Mittakaavavirhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska projektio ulottuu huomattavan paljon UTM-projektion kuuden asteen levyistä kaistaa ulommas, mittakaavavirhe erityisesti maan länsiosissa kasvaa verraten suureksi. Mittakaavavirhe maa-alueilla on suurimmillaan Ahvenanmaan saaristossa, luokkaa 1800 ppm (part per million, millimetriä kilometrillä).[2]

Suurta tarkkuutta vaativissa töissä voidaan julkisen hallinnon suosituksen mukaisesti käyttää ETRS-TM35FIN-projektion sijaan Gauss-Krüger-projektiota siten, että keskimeridiaani on kokoasteita. Tällöin mittakaavavirhe on suurimmillaan noin 10 ppm.

Napaluvunkorjaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poikittaisten lieriöprojektioiden tapaan karttapohjoinen ja napapohjoinen eivät yhdy kuin keskimeridiaanilla. Näiden erotus napaluvunkorjaus riippuu leveys- ja pituusasteesta. Suurimmillaan napaluvunkorjaus on maan lounaisosissa, noin 7 astetta.[2]

Tasokoordinaatisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ETRS-TM35FIN määrittelee kaksiulotteisen suorakulmaisen tasokoordinaatiston, joka on keskimeridiaanin suuntainen. Pohjoiskoordinaatin arvo on päiväntasaajalla nolla. Jotta negatiivisilta luvuilta vältytään, itäkoordinaatin arvo keskimeridiaanilla on 500 000 metriä, eli koordinaatiston valeitä tai itäsiirtymä on 500 000.[1] Valeitänä voidaan erityistarkoituksissa käyttää myös arvoa 8 500 000, esimerkiksi silloin, kun on vaarana sekoittaa toisiinsa ETRS-TM35FIN- ja KKJ-koordinaatit.

Maastokarttojen ruudukko ja lehtijako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen alue osuu UTM-kaistoille 34, 35 ja 36. Maastokartoissa on Suomessa monista käytännön syistä päätetty käyttää vain yhtä projektiokaistaa. Vaikka lehtijako perustuu karttaprojektioltaan nimenomaan laajennettuun UTM-kaistaan 35, siitä käytetään nimeä TM35-lehtijako. Koko Suomi kuvataan yhdessä kaistassa, joten kaikki karttalehdet ovat suorakulmaisia, eikä kaistanrajoista tule ongelmia. Maanmittauslaitoksen ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatistoon painettavissa maastokartoissa ja niistä valmistettavissa rasterikartoissa käytetään TM35-lehtijakoa.[3]

Maanmittauslaitoksen tuottamiin ETRS-TM35FIN-pohjaisiin maastokarttoihin (Peruskartta 1:25 000 ja Maastokartta 1:50 000) painetaan kaikkiaan neljä ruudukkoa:[4]

  • Sinipunaisin viivoin pituusasteen mukaisen UTM-kaistan tasokoodinaatisto kilometrin välein. Pituusasteen 24 länsipuolella kyseessä on siis UTM-kaistan 34 ruudukko ja pituusasteen 30 itäpuolella kaistan 36 ruudukko. Sinipunaisen ruudukon suunta siis muuttuu pituuspiirien 24 ja 30 kohdalla.
  • Mustin viivoin ETRS-TM35FIN-ruudukko kuuden kilometrin välein UTM-kaistoilla 34 ja 36
  • Mustin ristein ETRS-TM35FIN-ruudukko kilometrin välein
  • Sinisin viivoin EUREF-FIN-koordinaatiston pituus- ja leveysaste

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c JHS 197 EUREF-FIN -koordinaattijärjestelmät, niihin liittyvät muunnokset ja karttalehtijako 22.3.2016. Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta (JUHTA). Viitattu 20.4.2016.
  2. a b JHS 197 EUREF-FIN -koordinaattijärjestelmät, niihin liittyvät muunnokset ja karttalehtijako. Liite 2: Projektiokaavat 22.3.2016. Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta (JUHTA). Viitattu 20.4.2016.
  3. TM35-lehtijako Maanmittauslaitos, viitattu 12.4.2013
  4. Peruskartta Maanmittauslaitos, viitattu 6.1.2010