Napaluvunkorjaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Napaluvunkorjaus on karttapohjoisen ja napapohjoisen välinen kulma.[1]

Napaluvunkorjaus on positiivinen napapohjoisen ollessa karttapohjoisesta itään ja negatiivinen päinvastaisessa tapauksessa.

Geodesian termi meridiaanikonvergenssi merkitsee samaa kuin napaluvunkorjaus, mutta se on vastakkaismerkkinen.

Napaluvunkorjauksen suuruus riippuu käytetystä karttaprojektiosta ja pisteen leveys- ja pituusasteesta. Pienimittakaavaisilla yleiskartoilla se saattaa olla huomattavan suuri. Suomalaisilla maastokartoilla, joiden tasokoordinaattijärjestelmä on ETRS-TM35FIN ja karttaprojektio on poikittainen Mercator, napaluvunkorjaus on suurimmillaan noin seitsemän astetta.

Kun napaluvunkorjaus on nolla, niin napapohjoinen ja karttapohjoinen yhtyvät. Poikittaisella Mercator-projektiolla karttojen napaluvunkorjaus on nolla keskimeridiaanilla. Eräissä tilanteissa napaluvunkorjaus on kaikkialla nolla, kuten Mercatorin projektiossa.

Kartalle merkitty kahden pisteen karttapohjoinen punaisilla nuolilla ja napapohjoinen mustilla. Pisteen napaluvunkorjaus on esitetty vihreällä nuolella. Kartta laadittu Lambertin oikeakulmaiseen kartioprojektioon; referenssipituus 10 astetta itäistä pituutta, referenssileveys 50 astetta pohjoista leveyttä sekä standardileveysasteet 45 ja 60 astetta pohjoista leveyttä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. JHS 197 EUREF-FIN -koordinaattijärjestelmät, niihin liittyvät muunnokset ja karttalehtijako 22.3.2016. Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta (JUHTA). Arkistoitu 28.4.2016. Viitattu 20.4.2016.