Geodesia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Teodoliitti. Museo Geominero de Madrid, Espanja.

Geodesia eli maanmittausoppi on tiede, joka mittaa ja esittää maapallon kokoa ja muotoa ja kohteiden sijaintia sen pinnalla. Geodesia tutkii myös Maan painovoimakentän rakennetta, alanimeltään fysikaalinen geodesia.

Geodesiaan voidaan lukea maanmittaus, fotogrammetria, kartografia ja paikkatietojärjestelmät. Nykyisin usein myös GPS-paikanmääritys ja navigointi luetaan siihen.

Geodesian historia Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa geodesian tutkimusta harrastettiin jo ennen itsenäisyyttä. 1900-luvun suomalaisia geodeetteja olivat muun muassa Yrjö Väisälä, Veikko A. Heiskanen, Reino A. Hirvonen, V.R. Ölander, Tauno J. Kukkamäki, Erkki Kääriäinen ja Juhani Kakkuri. Tutkimusaiheet olivat tähtikolmiointi, perusviivan tarkka interferometrinen mittaus, Maan painovoimakentän teoria ja geoidimääritys, isostasia, vaaitusrefraktio, postglasiaalinen maannousu ym.

Geodeettinen tutkimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyiset geodesian tutkimuskohteet ovat mm. tarkka satelliittipaikannus (GPS, GLONASS, Galileo), globaaliset vertausjärjestelmät, Maan muodon tarkka seuranta (geodynamiikka) GPS:n, satelliittilaserin ja pitkäkantainterferometrian (VLBI) avulla, Maan painovoimakentän tarkka mallinnus satelliittimittausten (CHAMP, GRACE, GOCE) avulla, ja henkilökohtainen navigointi.

Geodeettiset mittaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Geodeettinen metrologia tutkii geodeettisten suureiden, lähinnä pituuden ja vapaan putoamisen kiihtyvyyden (painovoiman) yksikön jäljitettävyyttä.

Geodeettisissa mittauksissa yleisesti käytettäviä työvälineitä ovat teodoliitti ja takymetri.

Vaaitus on geodeettinen tutkimusmenettely, jossa selvitetään kahden pisteen välistä korkeuseroa. Apuna vaaituksessa käytetään vaaituslattoja.

Myös etäisyyden mittaus on yksi geodeettisen tutkimuksen muoto, kuten myös erilaisten digitaalisten mallien teko.

Nykyisin GPS-laitteet käytetään apuna geodeettisten verkkojen mittauksessa, sekä valtakunnallisessa että maailmanlaajuisessa mittakaavassa. Se on osaltaan korvannut perinteisempiä mittausmenetelmiä ja antaa pisteiden paikat globaalisessa, geosentrisessa WGS84 -järjestelmässä.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vermeer, Martin & Rasila, Antti: Maailman kartta. Johdatus matemaattiseen geodesiaan. Helsingissä: Ursa, 2014. ISBN 978-952-5985-19-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Geodesia.