Koriariat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koriariat
Myrttikoriaria (Coriaria myrtifolia)
Myrttikoriaria (Coriaria myrtifolia)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Cucurbitales
Heimo: Koriariakasvit Coriariaceae
Suku: Koriariat Coriaria
L.
Koriarioiden levinneisyys
Koriarioiden levinneisyys
Katso myös

  Koriariat Wikispeciesissä
  Koriariat Commonsissa

Koriariat (Coriaria) on koriariakasvien (Coriariaceae) heimoon kuuluva kasvisuku ja heimon ainoa suku[1][2]. Sukuun kuuluu noin 17 lajia[2], mutta suvun lajimäärä vaihtelee eri lähteissä[1]. Eri kasvitieteilijät ovat myös sijoittaneet koriariakasvien heimon ja sitä myötä myös koriarioiden suvun eri kasvilahkoihin[1]; heimo on sijoitettu aikojen kuluessa muun muassa Sapindales-, Rutales-, Coriariales- ja Ranunculales-lahkoihin[1], mutta nykyisin se on Cucurbitales-lahkossa[2].

Koriariat kasvavat hajanaisesti Euroopasta ja Pohjois-Afrikasta Aasiaan ja Oseaniaan sekä Väli- ja Etelä-Amerikkaan. Koriarioita kasvaa Välimeren ympäristössä, Himalajan alueella Kiinan eteläosissa, Japanista Filippiineille, Uudesta-Guineasta Uuteen-Seelantiin, eteläisen Tyynenmeren saarilla sekä Meksikosta Chileen[1][2]. Euroopassa esiintyy vain yksi koriarialaji, myrttikoriaria (Coriaria myrtifolia), jota tavataan muun muassa Välimeren ympäristössä Espanjassa, Ranskassa, Italiassa ja Kreikassa[2].

Lajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Tobe, H., Suzuki, M. & Fukuhara, T.: Pericarp Anatomy and Evolution in Coriaria (Coriariaceae). The Botanical Magazine, 1992, 185. vsk, s. 289–302. Tokio: The Botanical Society of Japan. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 19.09.2022. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  2. a b c d e Bonari, G., Fiaschi, T., Chytrý, K., Biagioli, M. & Angiolini, C.: Coriaria myrtifolia-dominated vegetation: syntaxonomic considerations on a newly found community type in Tuscany (Italy). Plant Sociology, joulukuu 2019, 56. vsk, nro 2, s. 99–112. doi:10.7338/pls2019562/07. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]