Konvehti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suklaakonvehteja

Konvehti on täytetty suklaamakeinen.[1] Konvehteja voidaan koristella erilaisilla kastikkeilla tai rouheilla. Konvehdit pakataan usein rasiaan, jossa ne ovat niille upotetuissa koloissa.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suklaakonvehteja valmistetaan usein niin, että kiinteät täytteet viedään kuljetinhihnalla rivissä kuorrutuskoneeseen ja niiden päälle valutetaan suklaakerros. Liköörikonvehdin teossa kuuma sokeriliuos valutetaan maissitärkkelyspuuterissa oleviin syvennyksiin. Liuokseen muodostuu jäähtyessään kuori, jonka päälle suklaa valutetaan.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sveitsiläisen apteekkarin poika Jean Neuhaus keksi suklaakonvehdin (ransk. praline) Brysselissä vuonna 1912. Suklaata myytiin tuolloin apteekeissa, koska sillä katsottiin olevan terveydellisiä vaikutuksia. Neuhaus halusi tehdä suklaasta houkuttelevamman, ja konvehdin keksimisen jälkeen hänen yrityksestään tuli kuuluisa ja menestyvä. Neuhaus on edelleen menestyvä konvehtien valmistaja Brysselissä.[3]

Suomalaisista konvehtivalmistajista tunnetuimpia ovat Fazer ja Panda. Tunnettu valmistaja on myös belgialainen Leonidas. Suomessa konvehteja ostetaan erityisesti jouluksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. konvehti. Kielitoimiston sanakirja. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2024.
  2. Tanttu, Juha: Suklaa, s. 44. Helsinki: Otava, 1984. ISBN 951-1-07861-5.
  3. Päivi Isotalus: Ruhtinaallisen hyvää. Aamulehti, 19.11.2013, s. B25.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.