Konstantinos Fokas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Konstantinos Fokas kuolee arabien vankina Aleppossa ja hänen isänsä Bardas teloittaa arabivangit. Miniatyyrimaalaus Madrid Skylitzesin kuvitetusta käsikirjoituksesta 1100-luvulta.

Konstantinos Fokas (kreik. Κωνσταντῖνος Φωκᾶς; k. noin 953 tai 954) oli bysanttilainen ylimys ja sotapäällikkö, sekä keisari Nikeforos II Fokasin nuorin veli.

Konstantinos kuului vaikutusvaltaiseen Fokasten maanomistaja- ja sotilassukuun. Hänen isänsä oli Bardas Fokas ja hänen kaksi veljeään Nikeforos ja Leo olivat kumpikin Bysantin merkittävimpiä sotapäälliköitä. Kun keisari Konstantinos VII nousi valtaan vuonna 945, hän alkoi suosimaan Fokasten sukua. Bardas Fokas nimitettiin armeijan ylipäälliköksi (domestikos ton skholon), Nikeforoksesta tuli Anatolikonin sotilas- ja siviilihallintoalueen (thema) käskynhaltija ja sotilaskomentaja (strategos), Leosta tuli Kappadokian teeman strategos, ja Konstantinos nimitettiin Seleukeian strategokseksi.[1]

Konstantinos osallistui isänsä Bardaksen sotaretkiin arabeja vastaan, mutta jäi Aleppon emiirin Saif al-Daulan vangiksi noin vuonna 953 ja kuoli pian sen jälkeen.[2][1] 1000-luvulla eläneen bysanttilaisen historioitsijan Johannes Skylitzesin mukaan arabit yrittivät pakkokäännyttää Konstantinoksen islaminuskoon ja murhasivat hänet kun se epäonnistui. Nykyhistorioitsijat ovat kuitenkin epäilleet tarinan todenperäisyyttä. Kun Bardas sai kuulla poikansa kuolemasta, hän Skylitzesin mukaan käski vihoissaan teloittaa kaikki emiirille sukua olevat arabivangit.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Wortley, John: John Skylitzes: A Synopsis of Byzantine History, 811–1057. Cambridge University Press, 2010. ISBN 9781139489157. Google books. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Whittow, s. 323, 347
  2. Treadgold, s. 492
  3. Wortley, s. 233