Komondor

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Komondor
Komondor delvin.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Unkari
Määrä Suomessa rekisteröity 230[1]
Alkuperäinen käyttö laumanvartija
Nykyinen käyttö laumanvartija, ihmisten ja omaisuuden vartiointi
Elinikä n. 8 vuotta.
FCI-luokitus ryhmä 1 jaos 1 #53
Ulkonäkö
Paino aikuinen yleensä yli 50kg
Säkäkorkeus urokset vähintään 70 cm, nartut vähintään 65
Väritys valkoinen

Komondor on alkuperältään unkarilainen laumanvartijarotu ja yksi monista Unkarin kansallisaarteista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Komondorin oletetaan olevan alun perin kotoisin Aasiasta. Komondorin tyyppiset koirat ilmestyivät nykyiselle Unkarin alueelle paimentolaisheimojen mukana. Turkinkieltä puhuneet kumaanit toivat mukanaan paitsi karjaa, myös karjaa paimentaneita koiria, mm. komondoreja ja puli-tyyppisiä koiria. Komondor nimen oletetaan juontavan nimestä "Koman-dor", kumaanien koira.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulkonäöltään komondor on kookas (urokset vähintään 70 cm, nartut vähintään 60 cm, ei ylärajaa, paino noin 50 kg) ja sen valkoinen nyöriturkki antaa vaikutelman vieläkin suuremmasta koirasta. Komondor käyttäytyy arvokkaasti ja pidättyvästi. Se on itsevarma ja omanarvontuntoinen. Komondorin runko on suorakaiteen mallinen, korkeuttaan pidempi. Suuri nyöriturkki peittää koiraa kauttaaltaan.

Komondorin pää on leveä ja voimakas, kuono on voimakas ja tylppä, ja kirsu musta. Komondorin silmät ovat tummat ja soikeat, ja korvat ovat luppakorvat. Pääkin on kauttaaltaan nyöriturkin peittämä, ja silmät peittyvät usein karvan alle.

Komondorin runko on voimakas, ja sillä on vahva luusto raajoissa ja rungossa. Komondor liikkuu kevyesti ja äänettömästi kokoonsa nähden.

Karvapeite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Komondor Westminster Dog Show crop.jpg

Komondorin turkki muodostuu jatkuvasti kasvavasta pohjavillasta ja päällikarvasta, jonka määrä on vähäisempi. Pohjavilla muodostaa päällikarvan kanssa tiukasti huopaantuvan panssarin, josta sormin avataan yksittäisiä nyörejä. Koiran turkinhoitoon on paneuduttava, ja nyörien aukominen on tehtävä säännöllisesti, jotta koiran iho ei jää hautumaan tiiviin panssarikerroksen alle. Komondorin peseminen on hidas ja työläs prosessi. Koiran turkki on tiivis ja huopunut karva hylkii vettä. Pesu suoritetaan käsin pesemällä karvaa kourallinen kerrallaan kuin nyrkkipyykkiä. Huuhtelu on syytä suorittaa huolellisesti, jotteivat saippuajäämät ala ärsyttää koiran ihoa.

Käyttötarkoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperämaassaan Unkarissa komondor on laumanvartijakoira, jonka koko, voima, luonne ja paksu turkki ovat tehneet siitä ylivoimaisen petoeläinkarkottajan. Nykyään komondoreja käytetään myös talojen ja pihojen vartiointiin. Komondor on erittäin älykäs ja itsenäinen koira, joka reagoi nopeasti uhkaan, ja jolla on voimakas vartiointivietti.

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Komondor on suuri rotu, joka on altis erilaisille luuston kasvuhäiriöille, kuten lonkkaniveldysplasialle. Syvä rintakehä ja suuri koko altistavat vatsalaukunkiertymälle. Huonostihoidettu turkki saattaa aiheuttaa koiralle iho-oireita, kuten hot-spot ihottumaa. Riippuvat korvat ovat herkät tulehtumaan, ellei niitä puhdisteta ja tuuleteta säännöllisesti. Rodun eliniän odote on n. 8 vuotta.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa komondor kasvatus on satunnaista, ja maassa on vain jokusia yksilöitä. Euroopassa Saksa on suuri komondormaa. Komondor on kotimaansa lisäksi suosittu rotu Yhdysvalloissa, jossa Komondoreja käytetään laumanvartijakoirina. Suomalaiset komondorit ovat lähinnä seurakoiria. Koiran koko ja luonne tekevät siitä vaativan koiran.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]