Unkarinvizsla

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Unkarinvizsla

Vizsla 02.jpg

Avaintiedot
Alkuperämaa Unkarin lippu Unkari
Määrä Suomessa rekisteröity lyhytkarvaisia 662[1]
ja karkeakarvaisia 100[2]
Alkuperäinen käyttö metsästys
Nykyinen käyttö metsästys
Muita nimityksiä vizsla
FCI-luokitus ryhmä 7
alaryhmä 1.1
#7
Ulkonäkö
Paino noin 20-30 kg
Säkäkorkeus urokset 58-64 cm
nartut 54-60 cm
Väritys sämpylänkeltasen eri sävyt
Vizsla Dorl.JPG

Unkarinvizsla on Unkarista lähtöisin oleva koirarotu, ja kuuluu FCI-ryhmään 7.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unkarinvizsloja on lyhyt- ja karkeakarvaisia.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vizslat ovat lempeitä, ystävällisiä ja tarmokkaita metsästyskoiria. Unkarinvizslalla on kotimaassaan Unkarissa erinomainen maine työkoirana. Se nauttii suunnattomasti päästessään veteen noutamaan ammutun linnun. Kumppanina se on hyvä ja lempeä perheenjäsen, mutta saattaa olla melko suojeleva, joten se vaatii määrätietoisen käsittelyn. Asiaan perehtyvälle se on helppo koulutettava, oikea monitoimikoira. Uros saattaa olla aggressii­visempi kuin narttu, mutta kumpikaan ei sovi vahtikoiraksi. Ne ovat uskollisia ja toimeliaita metsästys­koiria. Vizsla ei ole esimerkiksi englantilaisiin kanakoiriin verrattuna kovin nopea, mutta kylläkin sin­nikäs, voimakas ja tyylikäs seisoja. Unkarinvizsla sopii lapsiperheisiin, joihin se usein otetaan pikemmin seura- kuin metsästyskoiraksi. Rotu on jalostettu kotimaassaan monipuoliseksi metsästyskoiraksi ja loistavan hajuaistinsa ja oppivan luonteensa on helposti koulutettavissa tehtävään. Suomessa rotu kuuluu Saksanseisojakerho Ry:n alaisuuteen. Rotu on hyvin energinen ja vaatii paljon liikuntaa, joten pelkäksi kotikoiraksi se ei sovellu. Vizsloilla on voimakas riistavietti ja jo tämänkin vuoksi rotu ei ole seurakoirarotu. Unkarinvizsla on menestynyt rotuna myös agilityssä.


Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unkarinvizslan sanotaan polveutuvan unkarilaisten valloittajien mukanaan tuomista koirista, joita kutsuttiin myös turkkilaisiksi keltaisiksi koiriksi. Nykykäsityksen mukaan rotu ei kuiten­kaan ole todennäköisesti 150 vuotta vanhempi ja se on pointterin, saksanseisojan, kopon ja württem­bergin risteytyksen tulos. Vizslasta tuli nopeasti suosittu, mutta rotu lähes hävisi maailmansotien aika­na. Toisen maailmansodan jälkeen tehdyissä risteytyksissä vizslaan mahdollisesti risteytettiin italiana­jokoiraa. risteytyksen tulos. Unkarinvizsla kuuluu FCI:n roturyhmään 7. Suomessa unkarinvizslan rodunomaisia käyttöominaisuuksia mitataan kanakoirien erikoiskokeella (KAER), ja sen rotujärjestö on Saksanseisojakerho ry.

Rotumääritelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unkarinvizsla on monipuolinen ja monikäyttöinen metsästyskoira, jonka tulee toimia niin aukealla, metsässä kuin vedessäkin. Niiden tyypilliset ominaisuudet ovat: erinomainen hajuaisti, kiinteä seisonta, erinomainen nouto sekä määrätietoinen ja innokas riistan seuraaminen uidessa.

Lyhytkarvainen unkarinvizsla on melko harvinainen Suomessa, on olemassa myös karkeakarvainen unkarinvizsla, mikä on oma rotunsa ja vielä harvalukuisempi.

Suomeen on tuotu paljon hyviä unkarinvizsloja rodun kotimaasta sekä muualta Euroopasta. Vizslojen kasvattajia löytyy Suomesta noin 10 kappaletta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta unkarinvizsla.


  1. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto. Viitattu 4.9.2016)
  2. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto. Viitattu 4.9.2016)