Kolmosraskaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kolmosraskaus on monisikiöraskaus, jossa nainen kantaa raskauden aikana kohdussaan kolmea sikiötä kerralla. Kyseessä on riskiraskaus, sillä sekä raskaana oleva nainen että syntymättömät sikiöt joutuvat huomattavasti kovemmalle rasitukselle kuin normaalissa yhden sikiön raskaudessa.[1]

Kolmosraskaudet ovat jonkin verran lisääntyneet erilaisten hormoni- ja hedelmöityshoitojen seurauksena, jolloin kohtuun lisätään useampi kuin yksi alkio, jotta edes yksi niistä kiinnityisi kohdun seinämään ja alkaisi kehittyä sikiöksi. Kolmosraskaus voi alkaa myös täysin spontaanisti ilman minkäänlaisia hormoni- tai hedelmöityshoitoja. Kolmosraskauden riskiä lisää geeniperimä, erityisesti äidin puolen suvussa.

Suomessa on vuosittain noin 20 kolmosraskautta.[1] Vuonna 1969 Suomessa syntyi identtiset kolmostytöt.[2]

Kolmosraskauden synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisin kolmosraskauden syy on se, että naiselta irtoaa kaksi munasolua, jotka kummatkin hedelmöittyvät kohdatessaan siittiön, ja sen jälkeen toinen niistä jakautuu kahtia. Näin ollen kolmosista kaksi on identtisiä, jotka ovat samaa sukupuolta ja joilla on sama veriryhmä, ja yksi epäidenttinen, joka voi olla kumpaa sukupuolta tahansa.

Naiselta voi myös irrota kolme munasolua, jotka kaikki hedelmöittyvät kohdatessaan siittiön. Tässä tapauksessa kolmoset ovat kaikki keskenään epäidenttisiä ja voivat olla kumpaa sukupuolta tahansa.

Kolmas ja harvinaisin vaihtoehto on se, että naiselta irtoaa yksi munasolu, joka hedelmöittymisen jälkeen jakautuu ensin kahtia, ja sen jälkeen toinen puolikas jakautuu vielä kerran kahtia. Näin ollen kolmoset ovat keskenään identtisiä, kaikki samaa sukupuolta ja heillä on sama veriryhmä.

Kolmosten synnytys ja riskit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmoset syntyvät lähes poikkeuksitta keskosina, useimmiten raskausviikoilla 31–35. Normaali täysimittainen raskaus kestää 40 viikkoa.[1]

Synnytykseen liittyvien suurten riskien vuoksi kolmoset synnytetään yleensä suunnitellulla keisarileikkauksella. Lapset painavat noin kaksi kiloa. Koska kolmoset ovat syntyessään keskosia, heidän on oltava sairaalahoidossa muutamista päivistä useisiin viikkoihin tai jopa kuukausiin.[1]

Kolmosraskauksiin liittyviä riskejä ovat muun muassa ennenaikainen synnytys, keskosuus, alhainen syntymäpaino ja jonkin verran suurempi sikiökuolleisuus. Osa riskeistä selittyy sillä, että kolmosilla on kohdussa huomattavasti vähemmän tilaa kasvaa kuin normaalissa yhden sikiön raskaudessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]