Kolmen kertomus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kolmen kertomus
The Book of Three
Suomennoksen kansikuva.
Suomennoksen kansikuva.
Alkuperäisteos
Kirjailija Lloyd Alexander
Kieli englanti
Genre fantasia
Kustantaja Henry Holt and Company
Julkaistu 1964
Sivumäärä 217
ISBN 0-8050-0874-8
Suomennos
Suomentaja Ritva-Liisa Pilhjerta
Kansitaiteilija Eki Laakkonen, Anne Peränen
Kustantaja Weilin+Göös
Julkaistu 1987
Sivumäärä 204
ISBN 951-35-4019-7
Sarja: Prydainin kronikka
Seuraava Hiidenpata
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Kolmen kertomus (engl. The Book of Three) on yhdysvaltalaisen kirjailijan Lloyd Alexanderin vuonna 1964 julkaisema nuorten fantasiakirja, joka on viisiosaisen Prydainin kronikka -sarjan ensimmäinen osa. Weilin+Göös julkaisi Ritva-Liisa Pilhjertan suomennoksen vuonna 1987.

Vuonna 2012 Kolmen kertomus sijoittui sijalle 18 kaikkien aikojen parhaiden lastenromaanien joukossa yhdysvaltalaisen School Library Journalin julkaisemassa kyselyssä.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seikkailujen perään haaveileva nuori Taran elää Prydainin valtakunnassa sijaitsevassa Caer Dallbenin tilalla yhdessä tietäjä Dallbenin, eläköityneen sotilaan Collin sekä ennustamiseen kykenevän Hen Wen-nimisen valkoisen sian kanssa. Eräänä päivänä Hen Wen havaitsee vaaran ja pakenee metsään, jolloin tämän "apulaissikopaimeneksi" nimetty Taran joutuu lähtemään Hen Wenin perään. Metsässä hän törmää Caer Dallbeniin matkalla olleeseen prinssi Gwydioniin ja myöhemmin myös metsässä asuvaan karvaiseen Gurgi-otukseen, jonka opastamana he havaitsevat pahan kuningas Sarvipään johtaman joukon, joka on matkalla kohti Prydainia hallitsevan Donin-suvun linnaan Caer Dathyliin. Taran ja Gwydion joutuvat kuolemattomien "patasyntyjen" vangiksi Gurgin paetessa pelkurimaisesti paikalta ja heidät viedään julman velhottaren Achrenin Spiraalilinnaan.

Vankeudessaan Taran törmää prinsessa Eilonwyyn, joka auttaa Taranin pakenemaan Spiraalilinnasta. Heidän kuljettuaan maanalaisia tunneleita pitkin kohti ulospääsyä he ottavat hautakammiosta mukaan aseita, muun muassa myyttisen Dyrnwyn-miekan, jonka johdosta linna sortuu. Linnan ulkopuolella Taran ja Eilonwy tapaavat myös linnassa aiemmin vankina olleen vaeltavan bardin Fflewddur Fflamin, joka päättää liittyä heidän seuraansa. Löytämättä raunioiden seasta jälkeäkään prinssi Gwydionista he uskovat tämän kuolleen ja Taran ottaa tehtäväksi päästä Caer Dathyliin ennen kuningas Sarvipäätä. Myöhemmin myös Taranin ja Gwydionin hylkäämistä katunut Gurgi liittyy joukkoon. He joutuvat kuitenkin uudelleen "patasyntyjen" takaa-ajamaksi, jolloin joukko päätyy maan alla elävän Lempeän kansan luokse, jossa myös Hen Wen-sika on turvassa.

Lempeän kansan kääpiökuningas Eiddilegin käskystä he saavat oppaaksen Doli-nimisen kääpiön päästäkseen nopeammin Caer Dathyliin. He kuitenkin törmäävät jälleen kuningas Sarvipään joukkoon ja he joutuvat ankaraan taisteluun, jonka yhteydessä kuningas Sarvipää on melkein pääsemässä niskan päälle taistellessa Tarania vastaan. Ennen kuin Taran menettää tajuntansa, hän näkee metsässä vilauksen miehestä, joka sanoo jotain, saaden kuningas Sarvipään syttymään liekkeihin ja kuolemaan. Palattuaan tajuihinsa Taran ymmärtää tämän olleen prinssi Gwydion, joka oli ennen Spiraalilinnan tuhoa siirretty Achrenin toimesta toiseen paikkaan, josta hän oli paennut ja etsinyt Hen Wenin käsiinsä. Hen Wenin avulla Gwydion oli keksinyt, että kuningas Sarvipään tuhoamiseksi piti lausua tämän salainen nimi. Eilonwy ojentaa Gwydionille Dyrnwyn-miekan ja Gwydion palkitsee jokaisen osallisen urheudestaan erilaisella aarteella. Taranin pyynnöstä Gwydion järjestää hänelle ja Hen Wenille matkan takaisin kotiinsa Caer Dallbeniin, jonne myös prinsessa Eilonwy ja Gurgi asettuvat asumaan.

Sovituksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmen kertomus toimi kirjasarjan toisen osan, Hiidenpadan kanssa pohjana Disney-yhtiön vuoden 1985 piirroselokuvalle Hiidenpata. Vaikka elokuva oli ilmestyessään katastrofaalinen floppi, Alexander itse kertoi nauttineensa elokuvasta huolimatta sen yhtäläisyyksien uupumisesta kirjoihin.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Top 100 Chapter Book Poll Results - School Library Journal (englanniksi)
  2. What went wrong with Disney's "Black Cauldron"? - The Ladies of Comicazi (englanniksi)
  3. Lloyd Alexander Interview Transcript (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]