Koiton Näyttämö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koiton Näyttämön sisäänkäynti vuonna 2013.

Koiton Näyttämö oli vuosina 1906–1933 toiminut helsinkiläinen teatteri, joka on yksi nykyisen Helsingin Kaupunginteatterin edeltäjistä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koiton Näyttämö syntyi lokakuussa 1906, kun Helsingin Lammassaaressa toiminut Lammassaaren Näyttelyseura otettiin Raittiusyhdistys Koiton jäseneksi. Teatteriyhdistyksen nimi muuttui muotoon Koiton Näytelmäseura, ja se aloitti esitykset seuraavana vuonna valmistuneessa Koiton talossa Helsingin Yrjönkadulla.

Teatteri kiinnitti ensimmäiset ammattinäyttelijät vuonna 1921. Koiton Näyttämön johtajana toimi tuolloin Aarre Linnala. Näytelmäseuran aikana ohjelmisto oli koostunut kansannäytelmistä ja yhteiskunnallaisista näytelmistä, mutta ammattiteatteriksi ryhtymisen jälkeen se vaihtui modernimpaan draamaan sekä farsseihin ja musiikkinäytelmiin. Koiton Näyttämö ei menestynyt taloudellisesti erityisen hyvin, ja vuonna 1933 se yhdistyi Kansan Näyttämön kanssa Helsingin Kansanteatteriksi, joka puolestaan solmi vuonna 1948 yhteistyösopimuksen Helsingin Työväenteatterin kanssa. Lopulta vuonna 1965 ne yhdistyivät Helsingin Kaupunginteatteriksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.