Kognitiiviset tuet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kognitiiviset tuet tai älykkään toiminnan rakennustelineet tai tikapuut (engl. cognitive scaffolding) tarkoittavat opetuksellista tukea, joka on sovitettu kunkin oppijan tarpeiden mukaan. Tukea annetaan ongelmanratkaisun kriittisissä vaiheissa ja tuki vähenee sitä mukaa, kun oppija osoittaa hallitsevansa eri työvaiheet.[1] Kognitiivisen tuen avulla oppija voi toimia omalla lähikehityksen vyöhykkeellään. Tukea voi tarjota joko opettaja, vertaisoppija, oppimisalusta tai jokin muu oppimisympäristön elementti.

Asiantuntijakulttuuriin kasvamisen näkökulmasta kognitiivisten tukien rakentaminen ja henkilökohtainen ohjaus kuuluu aloitteluvaiheeseen. Tukea vähennetään aloittelijan taitojen kasvaessa ja tuki siirtyy yhä enemmän epäsuorasti asiantuntijayhteisön yhteistyön harteille. Aloittelija saavuttaa asiantuntijan tason, kun hän pystyy toimimaan käytäntöyhteisössä täysivaltaisena jäsenenä. Tämän jälkeen asiantuntija integroituu yhä vahvemmin asiantuntijakulttuurin osaksi ja saavuttaa ohjaajiensa osaamistason.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hakkarainen, Kai & Lonka, Kirsti & Lipponen, Lasse: Tutkiva oppiminen - Järki, tunteet ja kulttuuri oppimisen sytyttäjinä, s. 131. Porvoo: WS Bookwell, 2004. ISBN 951-0-28186-7. (suomeksi)
Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.