Oppimisalusta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Oppimisalusta tai virtuaalinen oppimisympäristö tarkoittaa oppimisympäristön verkkoteknologista osaa, jolla tuetaan oppimisprosessien sekä siihen läheisesti liittyvien muiden toimintojen hallintaa.[1]

Useimmat oppimisalustat sisältävät välineitä oppimateriaalien verkkojulkaisemiseen ja hallintaan, erilaisia keskustelutoimintoja sekä mahdollisuuden tehdä ja palauttaa tehtäviä sähköisesti. Opiskelu verkossa voi olla etäopiskelua tai se voi tapahtua luokkahuoneessa, jossa opiskelijoilla on käytössään tietokone. Verkko-opiskelu vapauttaa opiskelijat ja opettajat tekemään työtä valitseminaan aikoina, mutta toisinaan voidaan myös sopia yhteisestä opiskeluajasta ja käydä tosiaikaista keskustelua.

Oppimisalustan palveluntarjoaja saattaa myydä joko oikeutta ohjelmiston käyttöön tai palvelintilaa tai molempia. Osa oppimisalustoista on kaupallisia, osa taas perustuu avoimeen lähdekoodiin. Vapaissa ohjelmissa on jo paljon hyvin kehittyneitä ominaisuuksia kuten wikityökalu. Näitä ohjelmia käyttäjät voivat vapaasti muokata tarpeitaan vastaaviksi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso oppimisympäristön historia, koska nämä kaksi termiä ovat historiallisesti olleet sekaisin käytössä.

Oppimisalustoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erilaisia oppimisalustoja oli jo vuonna 2000 yli 3 000 ja määrä on kasvanut koko ajan.[2]

WCET:n (Western Cooperative for Educational Telecommunications) sivusto EduTools tarjoaa riippumattomia katsauksia, oppimisympäristöjen vertailuja, konsultointipalveluja ja avustusta oppimisympäristön valintapäätöksen tekoon. Sivustolla on monipuolinen vertailu CMS-järjestelmistä (Course Management System). Vertailu-palvelulla voi vertailla esimerkiksi Moodlen ja BlackBoardin ominaisuuksia toisiinsa. Sivustolla löytyy vertailuja online-koulutuksista (OCEP Online Course Evalution Project). Sivustolla on esitelty myös projekteja.

Joitain Suomessa tunnettuja ja käytettyjä oppimisalustoja ovat seuraavat:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Opetushallitus: ”3”, Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2004, s. 18. Opetushallitus, 2004. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 8.8.2009).
  2. Kalliala, Eija: Verkko-opettamisen käsikirja. Finn Lectura, 2002.
  3. Vuo Review: Blended Learning Platform, Flipped Classroom & Analytics Learning Light. Viitattu 12.10.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]