Peda.net

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Peda.netin brändiuudistuksen myötä vuonna 2011 käyttöön tullut logo

Peda.net on Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksen julkaisema verkko-oppimisympäristö ja julkaisualusta sekä rekisteröity tavaramerkki. Peda.net on alkanut vuonna 1997 PEDANET-hankkeesta. Vuonna 2001 PEDANET-hankkeen päättymisen jälkeen hanke vakiintui Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksen koordinoimaksi tutkimus- ja kehittämishankkeeksi.[1] Hankkeen jälkeen Peda.netin käyttö on laajentunut perusopetuksesta esimerkiksi varhaiskasvatukseen ja kansalaisopistoihin.

Peda.net on selainkäyttöinen ympäristö, joka koostuu maksuttomasta OmaTilasta ja maksullisesta organisaatioympäristöstä, jossa opetustoiminta järjestetään. OmaTila on jokaiselle rekisteröityneelle käyttäjälle luotava henkilökohtainen profiili, jolla käyttäjä toimii kaikissa Peda.net-palvelussa toimivissa organisaatioissa.[2]

Peda.netin käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peda.net on käytössä Suomessa noin 170 kunnassa. [3] Peda.netin käyttäjäkunta koostuu varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, toisen asteen, korkeakoulujen ja vapaan sivistystoimen opiskelijoista ja opetushenkilöstöstä. Lisäksi hankkeissa, järjestöissä ja yrityksissä voidaan käyttää Peda.net-palvelua esimerkiksi koulutuskäyttöön.

Peda.netiä käytetään paitsi oppimisympäristönä myös julkaisualustana, esimerkiksi koulujen kotisivuina, intranetinä ja henkilökohtaisena pilvitallennustilana. OmaTila on henkilökohtainen, joten saman tunnuksen käyttöä voi jatkaa oppilaitoksen tai organisaation vaihtuessa. Koska OmaTila ei ole organisaatiosta riippuvainen, kuka tahansa voi rekisteröidä maksutta käyttöönsä OmaTilan.

Peda.netissä on mahdollista muokata sivun ulkoasua, lisätä ja jakaa materiaaleja sekä tehdä tehtäviä. Peda.net-palveluun voi tuottaa materiaalia itse, mutta palvelussa on myös saatavilla sekä Peda.netin omaa että muiden yhteistyökumppaneiden tuottamaa materiaalia. Peda.net mahdollistaa kuvien, videoiden ja erilaisten tiedostojen jakamisen esimerkiksi teksti- ja blogi-työvälineillä. Peda.netissä on tarjolla myös lomakkeen ja palautuskansion kaltaisia työvälineitä tehtävien tekemiseen ja muun muassa keskustelufoorumi ja ryhmämuistio yhteisölliseen työskentelyyn. Lisäksi Peda.netiin on tuotu ulkopuolisten toimijoiden työvälineitä, kuten LoadMyBook-äänikirjamoduuli.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mikko Rantalainen: Aidosti selainkäyttöiset sovellukset ja Peda.net. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2004. Teoksen verkkoversio (viitattu 25.9.2023).
  2. Tietoa Peda.netistä peda.net. Viitattu 25.9.2023.
  3. Koskela, Mari ja Pelkonen, Tero (2022). PEDA.NET: 25 vuotta suomalaista oppimisympäristöä. Powerpoint-esitys. Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos.