Käytäntöyhteisö

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Käytäntöyhteisö on Etienne Wengerin ja Jean Laven mukaan ryhmä ihmisiä, jotka jakavat tietyn taidon tai ammatillisen osaamisalueen. Käytäntöyhteisö voi muodostua jäsentensä yhteisen kiinnostuksen kohteen ympärille tai se voidaan luoda erityisesti tietyn aihepiirin tiedon kokoamista ja tuottamista varten. Käytäntöyhteisön jäsenyyteen liittyy olennaisesti osaamisen ja vastuun jakaminen. Käytäntöyhteisö voi toimia kasvokkain tai erilaisten viestintävälineiden avulla.[1][2]

Käytäntöyhteisö rakentuu kolmesta ulottuvuudesta: 1. keskinäinen sitoutuminen, 2. yhteinen tavoite tai "hanke" (engl enterprise) sekä 3. yhteiset välineet tai resurssit.

Sitoutuminen ilmenee siten, että käytäntöyhteisön jäsenet solmivat yhteistyösuhteita keskenään ja muodostavat yhteiselle toiminnalleen normeja. Nämä siteet pitävät yhteisön sosiaalisesti koossa. Keskinäisen työskentelyn ja kommunikoinnin kautta yhteisön jäsenet saavuttavat yhteistä ymmärrystä työskentelynsä kohteesta eli "hankkeesta", muokkaavat sitä toimiessaan sen parissa. Käytäntöyhteisö synnyttää toimintansa avulla ja sitä varten yhteisiä resursseja, jotka voivat olla luonteeltaan esimerkiksi jaettuja merkityksiä, toimintatapoja ja tarinoita.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hakkarainen, Kai, Palonen, Tuire, Paavola, Sami & Lehtinen, Erno: Communities of Networked Expertise: Professional and Educational Perspectives. Oxford: Elsevier, 2004. ISBN 0-08-044541-1. (englanniksi)
  • Lave, Jean & Wenger, Etienne: Situated Learning: Legitimate Peripheral Participation. Cambridge: Cambridge University Press, 1991. ISBN 0-521-42374-0. (englanniksi)
  • Wenger, Etienne: Communities of Practice: Learning, Meaning and Identity. Cambridge (UK): Cambridge University Press, 1999. ISBN 0-521-66363-6. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lave & Wenger 1991
  2. Hakkarainen ym. 2004, 242
  3. Wenger 1998, 72-73
Tämä psykologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.