Kleopatra Thea

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kleopatra Thea Euergetis (n. 164121 eaa.) oli Seleukidien valtakunnan hallitsija vuosina 125121 eaa. Hän oli Egyptin Ptolemaios VI:n ja Kleopatra II:n tytär. Hänen hallitsemansa alue käsitti lähinnä Syyrian.

Vuonna 150 eaa. hän meni naimisiin Aleksanteri Balaksen kanssa. Liitosta syntyi Antiokhos VI Dionysos. Noin vuonna 148 eaa. hän meni naimisiin Demetrios II Nikatorin kanssa, jonka kanssa hän sai pojat Seleukos V Filometor ja Antiokhos VIII Grypos sekä mahdollisesti tyttären, ehkä nimeltään Laodike. Parthialaiset kuitenkin kaappasivat Demetrioksen, joka oli sen jälkeen useita vuosia panttivankina.

Demetrioksen vankeuden aikana hän meni naimisiin tämän veljen Antiokhos VII:n kanssa. He saivat ainakin yhden pojan Antiokhos IX:n. Noin vuonna 129 eaa. Antiokhos VII kuoli taistelussa parthialaisia vastaan. Demetrios oli päässyt vapaaksi, palasi nyt valtaistuimelle ja otti vaimonsa takaisin. Kleopatra lähetti varotoimena Antiokhos IX:n turvaan Vähään-Aasiaan Kyzikenokseen.

Demetrios yritti valloittaa Egyptin, mutta epäonnistui. Vastatoimena Egyptin hallitsija Ptolemaios VIII asetti Demetrioksen vastahallitsijaksi Aleksanteri II Zabinaksen, mistä seurasi sisällissota. Demetrioksen joukot kärsivät tappion Aleksanteria vastaan Damaskoksessa. Demetrios vetäytyi, mutta Kleopatra tapatti hänet.

Kleopatra tappoi myös Demetrioksen vanhimman pojan Seleukoksen, kun tämä yritti päästä valtaan. Vuosina 125121 eaa. Kleopatra hallitsi Syyriaa. Legitimoidakseen valtansa hän jakoi valtaistuimen poikansa Antiokhos VII Grypoksen kanssa.

Kasvaessaan Antiokhoksesta tuli vähemmän ohjailtava ja vuonna 121 eaa. Kleopatra päätti hankkiutua hänestä eroon. Kun Antiokhos oli palaamassa metsältä, äiti tarjosi pojalle viiniä. Koska tämä oli epätavallista käytöstä Kleopatralle, Antiokhos tuli epäluuloiseksi ja pakotti hänet juomaan viinin itse. Juoma oli myrkytetty ja Kleopatra kuoli.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
  Edeltäjä:
Demetrios II Nikator
Seleukidit
 
Seuraaja:
Antiokhos VIII Grypos