Antiokhos VIII Grypos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Antiokhos VIII Epifanes tai Kallinikos tai Filometor, lisänimeltään Grypos (koukkunenä) oli Seleukidien valtakunnan kuningas. Hänen isänsä oli Demetrios II Nikator ja hänen äitinsä Kleopatra Thea.

Antiokhos VIII tai hänen velipuolensa Antiokhos IX on luultavasti sama kuin lyhytaikainen lapsihallitsija Antiokhos Epifanes, jonka Kleopatra Thea nosti valtaan Antiokhos VII:n kuoleman jälkeen, mutta ennen Demetrios II:n paluuta Antiokiaan. Kyseinen lapsi, joka tunnetaan kolikoista, karkotettiin mutta ei tapettu, kun Demetrios II palasi valtaan 129 eaa.

Kun Antiokhoksen äiti oli tappanut hänen vanhemman veljensä Seleukos V Filometorin, hän nosti murrosikäisen Antiokhoksen valtaan 125 eaa. ja hallitsi yhdessä tämän kanssa. Antiokhoksen lyötyä vallananastaja Aleksanteri II Zabinaksen vuonna 123 eaa. hänen äitinsä yritti myrkyttää hänet, mutta epäluuloiseksi tullut Antiokhos pakotti äidin juomaan myrkyn sisältäneen maljan itse.

Antiokhos meni naimisiin Ptolemaiosten suvun prinsessan Tryfainan kanssa. Vuonna 116 eaa. hänen velipuolensa ja serkkunsa Antiokhos IX palasi maanpaosta ja sisällissota alkoi. Antiokhos IX:n vaimo, nimeltään myös Kleopatra, oli Tryfainan sisarpuoli ja Tryfainan määräyksestä Kleopatra ennen pitkää tapettiin dramaattisesti Dafnen temppelissä Antiokian ulkopuolella. Antiokhos IX myöhemmin tappoi Tryfainan kostona. Veljekset jakoivat tämän jälkeen Syyrian keskenään. Antiokhos VIII:n tappoi lopulta hänen ministerinsä Herkleion vuonna 96 eaa.

Yhteensä viisi Grypoksen poikaa, Seleukos VI Epifanes, Antiokhos XI Epifanes, Filippos I Filadelfos, Demetrios III Eukairos ja Antiokhos XII Dionysos, nousivat myöhemmin kuninkaiksi. Seurauksena oli sekaannusta ja sisällissotia, joiden temmellyksessä seleukidien valtakunta kohtasi loppunsa.

Vaikka hänen poliittiset saavutuksensa jättivät ehkä toivomisen varaa, Grypoksen kerrotaan olleen suosittu kuningas.lähde?

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
  Edeltäjä:
Kleopatra Thea
Seleukidit
 
Seuraaja:
Antiokhos IX
Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.