Kirjonorsunkärsä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirjonorsunkärsä
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Lamiales
Heimo: Martyniaceae
Suku: Norsunkärsät Proboscidea
Laji: louisianica
Kaksiosainen nimi

Proboscidea louisianica
(Mill.) Thell.

Katso myös

  Kirjonorsunkärsä Wikispeciesissä
  Kirjonorsunkärsä Commonsissa

Kirjonorsunkärsän palkomaisia hedelmiä, joista vasemmalla kuivunut ja auennut hedelmä ja oikealla kaksi tuoretta, avautumatonta hedelmää

Kirjonorsunkärsä (Proboscidea louisianica) on Martyniaceae-heimoon, norsunkärsien (Proboscidea) sukuun kuuluva yksivuotinen kasvilaji.

Kirjonorsunkärsä on matala ja lamoava, noin 30–60 cm korkeaksi kasvava ruohovartinen kasvi. Sillä on suuret ja pitkäruotiset sekä hieman liuskoittuneet lehdet. Lehtilavat voivat kasvaa suurimmillaan noin 12 cm leveiksi ja 30 cm pitkiksi. Kukat ovat torvimaisia ja viisiliuskaisia. Kukat ovat väriltään kellertäviä, mutta liuskojen kärjet ovat violetteja. Kukat kasvavat varsista muutaman kukan ryhminä kesällä sateiden jälkeen. Hedelmä on mehevä ja käyrä palko, joka avautuu kuivuessaan. Siemenet voivat kulkeutua eläinten mukana pitkiäkin matkoja.

Kirjonorsunkärsä kasvaa kuivilla kasvupaikoilla, kuten jokien varsilla, niityillä ja joutomailla. Lajia tavataan alkuperäisenä Yhdysvalloissa Teksasissa ja Meksikossa sekä mahdollisesti myös Louisianassa. Laji on sittemmin kuitenkin levinnyt laajalle lähes koko Yhdysvaltoihin, pohjoisimmillaan Maineen ja Minnesotaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]