Kinahmo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Polvijärvellä sijaitsevasta järvenlaskukylästä. Kinahmo on myös Kumikamelin albumi.

Kinahmo on järvenlaskukyläselvennä noin 15 kilometriä Polvijärven kirkonkylästä itään, Höytiäisen niemessä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin olivat vain Kontiolahden kuntaan kuuluvat Kinahmon saaret, joista kehittyi kokonainen kylä, kun Höytiäisen vedet karkasivat vuonna 1859 Paskonpohjan kautta Pyhäselkään. Viljelykelpoista tasaista maata saatiin useammankin ison kylän tarpeisiin. Kinahmossa on kaksi maarekisterikylää; vanhat maat ovat Kinahmoa ja kaikki vesijättömaat Kaijanlahtea.

Höytiäisen niemeä ympäröivät vedet, ja niinpä Kinahmossa on runsaasti rantoja, kylän yleinen uimaranta ja Polvijärven evankelisluterilaisen seurakunnan leirikeskus. Vapaa-ajan asuntoja on sijoitettu Koronniemen hiekkaisille rannoille. Kesäasuntoja on myös Martikkalanniemessä, Piipunniemessä ja Murtojängässä, Sorpanniemellä, Jängänniemessä ja Ruopansaaressa, Pitkässäluodossa, Kirkkoniemessä sekä saarissa ja muillakin rannoilla.

Matkailu ja elinkeinot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maatalouden rinnalle on viime vuosikymmenien aikana syntynyt muuta elinkeino- ja pienyritystoimintaa, mm. auto- ja konekorjaamoista ateria- ja metsäpalveluihin. Matkailijalle Kinahmo tarjoaa maaseutumaisemia, peltoaukeita, metsiä, soita, harjuja ja hiekkakankaita sekä puhtaita vesistöjä. Puhtaassa luonnossa on runsaat sieni-, marja- ja metsästysalueet.

Kinahmossa on toiminut koulu vuodesta 1904 lähtien. Nykyinen koulurakennus on rakennettu vuonna 1965. Punatiilinen, yksikerroksinen koulu sijaitsee kylän keskeisellä paikalla Lavalammentiellä.

Kesäteatteri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kinahmossa toimii kesäteatteri. Vuonna 1976 perustettu harrastajateatteri toimii Kinahmon vanhan koulun, nykyisen Kinahmon kulttuuritalon pihapiirissä. Teatterin ohjaajana toimii Päivi Voutilainen, ja ennen häntä monivuotiset ohjaajat Pasi Hirvonen ja Martti Lappalainen.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Unto Martikainen: Kansanopetus Kinahmossa 1904-2014. Kinahmon koulun 110-vuotishistoriikki. Polvijärven kunta 2014. ISBN 978-951-96403-2-7

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.