Kim Da-hyun

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dahyun
김다현
Dahyun vuonna 2019
Dahyun vuonna 2019
Henkilötiedot
Koko nimi Kim Da-hyun
Syntynyt28. toukokuuta 1998 (ikä 24)
Daegu, Korean tasavalta
Ammatti laulaja-lauluntekijä, rap-artisti
Muusikko
Taiteilijanimi Dahyun
Laulukielet korea, englanti, japani
Aktiivisena 2015–
Tyylilajit k-pop
Soittimet piano ja kitaraView and modify data on Wikidata
Yhtyeet Twice
Levy-yhtiöt JYP Entertainment
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Kim Da-hyun (kor. 김다현, s. 28. toukokuuta 1998 Seongnam, Korean tasavalta), tunnetaan etunimellään Dahyun, on eteläkorealainen laulaja-lauluntekijä ja rap-artisti. Hän kuuluu tyttöbändiin Twice.

Lapsuus ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kim Da-hyun syntyi 28. toukokuuta 1998 Seongnamissa, Korean tasavallassa. Hän kasvoi vanhempiensa ja isoveljensä kanssa.[1][2] Jo nuorena hän kiinnostui laulamisesta ja kuului muun muassa kirkkokuoroon[2]. Kim tuli huomatuksi ensimmäisen kerran YouTubeen ladatun videon kautta, jossa hän tanssi[3]. Kimistä tuli JYP Entertainmentin harjoittelija vuonna 2012[1]. Kim osallistui vuonna 2015 tosi-tv ohjelmaan Sixteen, josta hänet valittiin Twice -yhtyeeseen[4][5]. Lokakuussa 2015 Twice debytoi minialbumillaan The Story Begins.[6]

Kim valmistui vuonna 2017 Hanlimin taiteellisesta koulusta Soulista.[7]

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Yes, I am Dahyun (valokuvakirja, 26.4.2022)[8]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Twicen diskografia
Lauluntekijänä
Vuosi Kappale Albumi Yhteistyössä Viitteet
2017 ”Missing U” Twicetagram Earattack, Chaeyoung
2019 ”Trick It” Feel Special JQ
2019 ”21:29” Feel Special Kaikki Twicen jäsenet
2020 ”Bring It Back” Eyes Wide Open
2020 ”Queen” Eyes Wide Open
2021 ”Scandal” Taste of Love [9]
2021 ”SOS” Taste of Love
2021 ”Cruel” Formula of Love: O+T=<3
2022 ”That’s all I’m saying” Celebrate Risa Horie [10]
”Tick Tock” Mayu Wakisaka
2022 ”Gone” Between 1&2 [11]
”When We Were Kids”

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sixteen (2015)
  • Weekly Idol (2016)
  • Real Man (2016)
  • Saturday Night Live (2016)[12]
  • Battle Trip (2019)[13]
  • Idol Star Athletics Championships (2019), kuuluttaja
  • Idol Star Athletics Championships (2020), selostaja
  • Idol On Quiz (2020)[14]
  • Idol Star Athletics Championships (2022), juontaja[15]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Dahyun of Twice: how mental strength made K-pop rapper a star South China Morning Post. 19.4.2020. Viitattu 19.11.2021. (englanniksi)
  2. a b Redacción LR: Dahyun de TWICE: la historia de la idol multifacética larepublica.pe. 27.5.2020. Viitattu 19.11.2021. (espanjaksi)
  3. Kat Moon: Everything to Know About K-Pop Group Twice time.com. 20.9.2019. Viitattu 27.4.2021. (englanniksi)
  4. Won Ho-jung: ‘Sixteen’ compete for spot in JYP’s next girl group The Korea Herald. 29.4.2015. Viitattu 19.11.2021. (englanniksi)
  5. Everything to Know About K-Pop Group Twice Time. Viitattu 19.11.2021. (englanniksi)
  6. Kpopherald kpopherald.koreaherald.com. Viitattu 19.11.2021.
  7. TWICE’s Dahyun Graduates From High School soompi.com. 10.2.2017. Viitattu 5.5.2021. (englanniksi)
  8. https://www.kpopusaonline.com/product/twice-dahyun-yes-i-am-dahyun-1st-photobook-pre/
  9. 앨범 정보 melon.com. Viitattu 8.8.2021. (koreaksi)
  10. Carmen Chin: TWICE live it up in music video for new Japanese single, ‘Celebrate’ nme.com. 15.7.2022. Viitattu 10.8.2022. (englanniksi)
  11. Twice Detail Their "Absolutely Magical" Growth And How 'Between 1&2' Expands On Their Relationship With Fans grammy.com. Viitattu 27.8.2022. (englanniksi)
  12. Guest appearance of Twice in 'Saturday Night Live' gives show the highest rating of this season [VIDEO] kpopstarz.com. 25.11.2016. Viitattu 7.5.2021. (englanniksi)
  13. TWICE’s Maknae Line To Plan Their Own Vacay On “Battle Trip,” With The Boyz’s Ju Haknyeon As Special MC soompi.com. 10.5.2019. Viitattu 2.5.2021. (englanniksi)
  14. TWICE’s Momo, Sana, Tzuyu, and Dahyun Will Appear As Guest On “Idol On Quiz” kpopthing.com. 14.10.2020. Viitattu 7.5.2021. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  15. Kay Sesoko: [ISAC Idol Star Athletics Championship 2022: Lineup] kpopmap.com. 25.7.2022. Viitattu 9.8.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]