Kiinansiipipähkinä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiinansiipipähkinä
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Fagales
Heimo: Jalopähkinäkasvit Juglandaceae
Suku: Siipipähkinät Pterocarya
Laji: stenoptera
Kaksiosainen nimi

Pterocarya stenoptera
C.DC.

Kiinansiipipähkinän levinneisyys
Kiinansiipipähkinän levinneisyys
Katso myös

  Kiinansiipipähkinä Wikispeciesissä
  Kiinansiipipähkinä Commonsissa

Kiinansiipipähkinä (Pterocarya stenoptera) on jalopähkinäkasvien (Juglandaceae) heimoon, siipipähkinöiden (Pterocarya) sukuun kuuluva kasvilaji. Se muistuttaa hyvin paljon kaukasiansiipipähkinää (Pterocarya fraxinifolia), mutta lajit ovat erotettavissa lehtituntomerkkien perusteella.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinansiipipähkinä on kausivihanta puu, joka kasvaa tavallisesti noin 15–20 metriä korkeaksi. Se on nopeakasvuinen puu ja voi kasvaa kuusi metriä korkeaksi viidessä vuodessa. Puun latvus on tavallisesti laakea.

Kiinansiipipähkinän lehdet voivat kasvaa lähes 40 cm pitkiksi ja ne koostuvat 11–25 lehdykästä, jotka ovat pareittain sekä yksi lehdykkä päättölehdykkänä, joskin päättölehdykkä puuttuu usein. Lehdykät ovat noin 5-12 cm pitkiä, kiiltäväntummanvihreitä ja terävästi hammaslaitaisia. Syksyisin lehdet muuttuvat keltavihreiksi. Uudet lehdet ovat villakarvaisia.

Kiinansiipipähkinän kukinnot ovat riippuvia norkkoja, joissa on vaaleanvihreitä yksineuvoisia kukkia. Hedekukkia sisältävät norkot ovat noin 18 cm pitkiä, mutta emikukkia sisältävät norkot voivat kasvaa noin 50 cm pitkiksi. Laji kukkii touko-kesäkuussa ja hedelmät kehittyvät eminorkkoihin riippuviksi nauhamaisiksi rykelmiksi. Hedelmät ovat pieniä ja lenninsiivellisiä sekä aluksi vihreitä, mutta muuttuvat loppukesällä tai alkusyksystä kypsyessään ruskeiksi. Hedelmät pysyvät puussa usein talveen asti.

Elinympäristö ja levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinansiipipähkinä kasvaa luontaisena itäisen ja keskisen Kiinan vuoristometsissä sekä jokivarsilla.

Käyttö ja kasvatus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinansiipipähkinää voidaan kasvattaa puistopuuna tai tuomaan varjoa. Se tarvitsee kuitenkin paljon tilaa. Se kasvaa helposti keskikosteassa, hyvin vettä läpäisevässä maaperässä täydessä auringon valossa. Se kasvaa mieluiten tasaisen kostealla kasvupaikalla, mutta vakiinnuttuaan se sietää myös jonkin verran kuivuutta. Laji muodostaa maarönsyjä, jotka saattavat aiheuttaa ongelmia ympäristössä, sekä usein myös runsaasti lehtikariketta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Song, Y., Bétrisey, S. & Kozlowski, G.: Pterocarya stenoptera IUCN Red List of Threatened Species. Version 2023-1. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 25.4.2024. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]