Kaukasiansiipipähkinä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaukasiansiipipähkinä
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Fagales
Heimo: Jalopähkinäkasvit Juglandaceae
Suku: Siipipähkinät Pterocarya
Laji: fraxinifolia
Kaksiosainen nimi

Pterocarya fraxinifolia
(Poir.) Spach

Kaukasiansiipipähkinän levinneisyys
Kaukasiansiipipähkinän levinneisyys
Katso myös

  Kaukasiansiipipähkinä Wikispeciesissä
  Kaukasiansiipipähkinä Commonsissa

Kaukasiansiipipähkinä (Pterocarya fraxinifolia) on jalopähkinäkasvien (Juglandaceae) heimoon, siipipähkinöiden (Pterocarya) sukuun kuuluva kasvilaji. Kaukasiansiipipähkinä muistuttaa melko paljon samaan sukuun kuuluvaa kiinansiipipähkinää (Pterocarya stenoptera).

Kaukasiansiipipähkinä on noin 25 metriä korkeaksi kasvava kausivihanta puu. Se on usein monirunkoinen ja rungon kuori harmaanmusta ja syväuurteinen.

Kaukasiansiipipähkinän lehti sekä hede- ja eminorkot

Lehtiasento on vuorottainen ja lehdet ovat parilehdykkäisiä. Lehdet ovat noin 20–30 cm pitkiä ja koostuvat 10–25 lehdykästä. Lehdykät ovat 8–12 cm pitkiä, suurin piirtein soikeita ja laidoiltaan terävästi hammaslaitaisia. Lehdyköiden yläpinnat ovat vihreitä ja alapinnat vaaleampia. Lehdyköiden keskisuoni on alapinnoiltaan karvainen.

Kaukasiansiipipähkinän lehtiä

Kaukasiansiipipähkinän kukinnot ovat vihertäviä norkkoja, joissa on yksineuvoisia kukkia. Hedekukkia sisältävät norkot ovat 12 cm pitkiä, mutta emikukkia sisältävät norkot voivat kasvaa jopa noin 50 cm pitkiksi. Kaukasiansiipipähkinä kukkii alkukesällä ja sen hedelmät kypsyvät loppukesällä, mutta ne voivat pysyä puussa talveenkin asti. Hedelmät ovat noin 2 cm halkaisijaltaan olevia pähkylöitä, joissa on kaksi lähes pyöreää, siipimäistä uloketta. Kypsyessään hedelmät muuttuvat ruskeiksi.

Elinympäristö ja levinneisyys

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaukasiansiipipähkinä kasvaa luontaisena Kaukasian ympäristössä Venäjällä, Ukrainassa, Georgiassa, Armeniassa, Azerbaidžanissa, Turkissa ja Iranissa.

Käyttö ja kasvatus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaukasiansiipipähkinä sopii kasvatettavaksi puistopuuna ilmastollisesti sopivilla alueilla. Kasvatettuna se tarvitsee kostean, mutta hyvin vettä läpäisevän maaperän, joskin se sopeutuu myös hyvin savisille kasvupaikoille ja kestää kohtuullisesti kuivuutta. Puu tarvitsee kuitenkin paljon tilaa ja valoa.

  1. Bétrisey, S., Song, Y., Yousefzadeh, H. & Kozlowski, G.: Pterocarya fraxinifolia IUCN Red List of Threatened Species. Version 2023-1. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 25.4.2024. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]