Kii-vuoriston pyhät paikat ja pyhiinvaellusreitit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kii-vuoriston pyhät paikat
ja pyhiinvaellusreitit
Näkymä kohteeseen.
Näkymä kohteeseen.
Maailmanperintökohde
Sijainti Japani Japani
Tyyppi Kulttuurikohde
Kriteerit II, III, IV, VI
Tunnusnumero 1142
Valintahistoria
Valintavuosi 2004

Kii-vuoriston pyhät paikat ja pyhiinvaellusreitit on Unescon maailmanperintöluettelon kohde Japanissa. Se sijaitsee Kiin niemimaalla ja on muodostunut kolmesta pyhästä alueesta ja pyhiinvaellusreiteistä, jotka yhdistävät pyhät paikat toisiinsa ja Naran ja Kioton muinaisiin pääkaupunkeihin. Kokonaisuudessaan maailmanperintökohde on laajuudeltaan 495,3 hehtaaria, joista reitit kattavat 293,2 hehtaarin alueen. Pyhiinvaellusreitit eivät ole jatkuvia, sillä kohteesta haluttiin jättää pois alueet, joissa on selvästi moderneja vaikutteita.[1] Kohde liitettiin maailmanperintöluetteloon vuonna 2004.[2]

Kiin niemimaan vuoristot kohoavat 1 000–2 000 metrin korkeuteen, ja vuoret ovat jyrkkiä ja jylhiä. Vuoristo on kostea, ja se on metsäinen. Vuorten välissä on runsaasti jokia, virtoja ja vesiputouksia. Alueen luonnonkauneutta on todennäköisesti arvostettu jo esihistoriallisella kaudella. Kii-vuoriston kolmesta pyhästä paikasta tuli merkittäviä palvontapaikkoja 1000- tai 1100-luvulla. Tämän jälkeen alueesta tuli suosittu rituaalipaikka ja myöhemmin retkeilyalue. 2000-luvun alussa alueella vieraili vuosittain noin 15 miljoonaa ihmistä.[1]

ICOMOSin mukaan Kii-vuoriston pyhät paikat ja pyhiinvaellusreitit täyttävät neljä maailmanperintökohteen kriteeriä[3]:

  • II: Kiivuoriston kulttuuriympäristö edustaa šintolaisuuden ja buddhalaisuuden fuusiota, joka edustaa Itä-Aasian kulttuurivaihtoa ja kulttuurien kehitystä.
  • III: Kiivuoriston šintolaiset pyhäköt ja buddhalaiset temppelit sekä niihin liittyvät rituaalit edustavat Japanin uskonnollisen kulttuurin kehittymistä yli tuhannen vuoden ajalta.
  • IV: Kiivuorille on kehittynyt ainutlaatuinen arkkitehtuuri, joka on vaikuttanut merkittävästi muun Japanin pyhäkkö- ja temppeliarkkitehtuuriin.
  • VI: Poikkeuksellisen hyvin dokumentoitu pyhien vuorien perinteet 1200 vuoden ajalta heijastuvat Kiivuoriston pyhistä paikoista ja metsämaisemista.
  1. a b Icomos, s. 1
  2. Sacred Sites and Pilgrimage Routes in the Kii Mountain Range Unesco. Viitattu 14.10.2011. (englanniksi)
  3. Icomos, s. 8

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]