Itsukushima-jinja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Itsukushima-jinja
厳島神社
Itse pyhäkön muodostavat rakennukset on myös rakennettu veden päälle.
Itse pyhäkön muodostavat rakennukset on myös rakennettu veden päälle.
Perustiedot
Sijainti Japani Japani
Rakennustyyppi Pyhäkkö
Uskonnollinen käyttö Šintolaisuus
Arkkitehtuuri
Valmistumisvuosi 500-luku

Itsukushima-jinja (jap. 厳島神社) on šintolainen pyhäkkö Itsukushiman saarella Hatsukaichin kaupungissa Hiroshiman prefektuurissa Japanissa. Pyhäkkö on otettu Unescon maailmanperintöluetteloon.

Pyhäkön alkuperä on 500-luvulla, ja rakennus on ollut nykyisessä muodossaan vuodesta 1168, jolloin pyhäkön rakentamista rahoitti Taira no Kiyomori.[1] Pyhäkön laiturityyppinen rakennustapa johtuu saaren aikoinaan pyhästä asemasta. Tavallisten ihmisten ei sallittu astua saarelle, jolle saavuttiin veneillä kelluvalta näyttävän toriin läpi. Pyhäkön vieressä on -lava.

Pyhäkön torii-portti on yksi Japanin suosituimmista turistinähtävyyksistä, ja näkymä portille saarelta Misen-vuoren juurelta on yksi ”Japanin kolmesta näkymästä” (muut ovat Amanohashidaten kannas ja Matsushiman lahti). Portti on ollut olemassa vuodesta 1168 lähtien, vaikka nykyinen portti onkin vasta vuodelta 1875[1]. Kamferipuusta valmistettu 16 metriä korkea portti on rakennettu nelijalkaiseen (yotsu-ashi) tyyliin tekemään portista erityisen vakaa. Portti näyttää kelluvan vain nousuveden aikaan; kun vesi on alhaalla, porttia ympäröi muta ja sille voi kävellä saarelta. Vierailijat laittavat portin jalkojen halkeamiin kolikoita ja tekevät toivomuksia. Simpukoiden kerääminen portin ympäriltä on myös suosittua.

Pyhäkkö liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1996 kriteereillä (i), (ii), (iv) ja (vi). Luetteloon kuuluva alue on kooltaan 431 hehtaaria, ja sitä ympäröi 2 634 hehtaarin suoja-alue.[1]

  1. a b c Itsukushima Shinto Shrine Unesco. Viitattu 1.10.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]