Kiertohapsikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiertohapsikka
Ruppiacirrhosa.jpeg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Alismatales
Heimo: Hapsikkakasvit Ruppiaceae
Suku: Hapsikat Ruppia
Laji: cirrhosa
Kaksiosainen nimi

Ruppia cirrhosa
(Petagna) Grande

Synonyymit

Ruppia spiralis

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Kiertohapsikka Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kiertohapsikka Commonsissa

Kiertohapsikka (Ruppia cirrhosa, syn. Ruppia spiralis) on hapsikkakasvien (Ruppiaceae) heimoon kuuluva kasvilaji. Se muistuttaa paljolti merihapsikkaa (Ruppia maritima) sekä jonkin verran myös hapsivitaa (Potamogeton pectinatus) ja merivitaa (Potamogeton filiformis). Näistä vitalajeista kiertohapsikan voi kuitenkin erottaa kukintojen muodon, lehtien ulkonäön sekä kielekemäisen rakenteen perusteella. Merihapsikasta kiertohapsikan voi erottaa lehtituppien sekä kukintojen ulkonäön perusteella.[2]

Kiertohapsikka on monivuotinen uposkasvi, joka kasvaa koko ajan vedenpinnan alapuolella. Sen varsi on tyveltä sivulle päin kaartuva ja kiertynyt, mutta kärkeä kohti ylöspäin kaartuva. Varret ovat rentoja sekä neulamaisen ohuita. Lehdet ovat hyvin kapeita, tylppäkärkisiä ja hienosahalaitaisia. Lehtien tyvillä on pitkät lehtitupet, mutta ei kielekemäistä rakennetta, joka taas löytyy hapsividalta ja jouhividalta. Kiertohapsikan kukat sijaitsevat pareittain ylimpien lehtien lehtitupissa. Kukinnan aikaan kukat ovat lähes näkymättömissä, mutta kukinnan jälkeen lehtitupista kasvaa useita kymmeniä senttimetrejä pitkä spiraalimaisesti kiertynyt varsi, jossa kukat ovat sarjankaltaisissa rykelmissä.[2]

Kiertohapsikka kasvaa sekä suolaisessa vedessä että murtovedessä pehmeäpohjaisilla kasvupaikoilla[2]. Kiertohapsikka suosii hiekkapohjaisia ja suojaisia paikkoja[2]. Suomessa kiertohapsikkaa tavataan lounaisilla rannikkoalueilla sekä Ahvenanmaalla, joskin monilta paikoilta viimeisimmät havainnot ovat yli 30–50 vuoden takaa[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Short, F.T., Carruthers, T.J.R., Waycott, M., Kendrick, G.A., Fourqurean, J.W., Callabine, A., Kenworthy, W.J. & Dennison, W.C.: Ruppia cirrhosa IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.2. 2010. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 24.7.2019. (englanniksi)
  2. a b c d Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Skruvnating (Ruppia cirrhosa) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 4.10.2018.
  3. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2017: Kiertohapsikka (Ruppia spiralis) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 4.10.2018.