Kieltolaki (yhtye)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kieltolaki on 1973 perustettu porilainen rock-yhtye, joka toimi aktiivisimmillaan n. 70-luvun puolivälistä aina 80-luvun alkuun. Yhtyeen omasta tuotannosta vastasi pääosin tuolloin kitaristi Jonttu Virta.

Alkuperäinen kokoonpano oli Ari Marjamäki (laulu), Pekka Rantanen (kitara), Hannu Rask (basso) Olli Vuorinen (rummut). Jonttu tuli mukaan myöhemmin, mutta melko alussa. Bandin treenikämppä oli rumpali Olli (Ooke) Vuorisen kotitalon piharakennuksessa Musan kaupunginosassa Tulosentiellä.

Ensimmäisiä keikkoja Kieltolaki teki tuolloin suosituissa ja satamäärin yleisöä keränneissä koulubileissä. Ensimmäiset tanssilavakeikat suuntautuivat nuorelle rock and roll -yhtyeelle muun muassa Porin Kuplahallille, Köyliön Lallintalolle ja Aitoon Honkalaan.

Yhtye keikkaili koko 1970-luvun pitkin Suomen tanssilavoja, työväentaloja, sekä merkittävämpiä rock-klubeja myöten ollen kyseisellä vuosikymmenellä yksi eniten rock-keikkoja tehnyt porilainen kokoonpano. Managerina toimi alkuvaiheessa porilainen Arto Impola ja vuodesta 1976 alkaen muun muassa "Mänttäläinen hengenmies" Defiers yhtyeen rumpali Pastori Pohjalainen.

Kieltolaki teki 1970-luvulla useita äänityksiä Porin Ylen silloisella Karhulinnan studiolla. 1977 yhtye äänitti Pekka Nurmikallion legendaarisella Lahdessa sijainneella Microvox-studiolla Finnlevyn ja Suosikki-lehden julkaisemalle Rock Rallye 77 -kokoelmalle kitaristi Jonttu Virran kappaleen "I saw the city". Alun perin singlelle tarkoitettu – lähinnä Kieltolain linjaa lähempänä ollut – Jontun kappale "Travelin man" jäi yhtyeen ja Finnlevyn sopimuksesta huolimatta julkaisematta.

Kieltolain silloisessa pitkäaikaisimmassa kokoonpanossa soittivat Arska Marjamäki (laulu), Jonttu Virta (kitara), Naassi Rask (basso) ja Masa Lepistö (rummut). Jonttu Virta siirtyi 1982 Kieltolaista perusteilla olevaan Dingoon. Kieltolaki jatkoi toimintaansa Marjamäen ja Raskin luotsaamana. Uusina porilaisina kitaristeina nähtiin mm. Pena Puurila ja Mika Lundgren.

Uudestaan aktiivisempi ja säännöllisempi keikkailu starttasi Marjamäen ja Raskin lisäksi ex-Appendix-rumpali Vesku Koivusalon ja ex-Sharks-kitaristi Kristian Lehtisen voimin. Kyseinen Kieltolain kokoonpano levytti 1987 Marjamäen, Raskin ja Virran kappaleista tehdyn singlen "Nightdriver" ja "Bad bad girl".

Kieltolain musiikkia kuullaan myös 1990-luvulla julkaistulla Pori Grafitilla. Porilaisten yhtyeiden harvinaisuuksia sisältäneellä äänitteellä Kieltolailta on mukana Marjamäen suomenkielinen Yölintu-kappale.

Kieltolain julkaisematonta materiaalia on 1970- ja 1980-luvuilla äänitetty mainittujen Karhulinnan ja Microvoxin studioiden lisäksi mm. Mika Sundqvistin MSL- Studiolla, Ahti Impolan Studiolla & useina liveäänityksinä.

1970-80 luvun vaihteessa yhtye teki rhytm and blues keikkoja ja äänityksiä nimellä The Bitchs. 1980–1990-lukujen taitteessa yhtye keikkaili myös nimellä Mailbox Boogie.

Yli 35 vuotta sitten perustettu Kieltolaki on toiminnassa edelleen. Pitkän tauon jälkeen ensimmäinen ”vanhan kokoonpanon” live esiintyminen yhtyeellä oli maaliskuussa 2008 Porissa Kulttuuritalo Annankatu 6: ssa. Yhtyeen kokoonpano ko. keikalla oli Arska Marjamäki, laulu (nykyisin myös Bayou Train), Naassi Rask, basso (nyk. myös Rocktoscope) ja Jonttu Virta, kitara (nyk. myös Jonttu & Kide Duo ja Solid Citizens). Rumpalina oli jo 70-luvullakin Kieltolaissa soittanut Jauho Saarto.

Kieltolain nykyiseen (elokuu 2008 →) kokoonpanoon kuuluu Marjamäen, Raskin ja Virran lisäksi useista porilaisista rock kokoonpanoista tuttu rumpali Pakeri Hannus.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]