Kid Kaplan

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kid Kaplan
Louis Kid Kaplan LOC.jpg
Tiedot
Oikea nimi Louis Kaplan
Lempinimi Kid
Painoluokka höyhensarja
Maa  Yhdysvallat
Syntymäaika 15. lokakuuta 1901
Syntymäpaikka Kiova, Venäjä
Kuolinaika 26. lokakuuta 1960 (59 vuotta)
Kuolinpaikka Norwich, Connecticut
Otteluasento oikeakätinen, eli nyrkkeilytermein orthodox
Ammattilaistilastot
Ottelut 150
Voitot 108
– tyrmäysvoitot 12
Tappiot 17
Ratkaisemattomat 13

Louis ”Kid” Kaplan (15. lokakuuta 190126. lokakuuta 1960 Norwich, Connecticut) oli yhdysvaltalainen ammattilaisnyrkkeilijä ja höyhensarjan maailmanmestari.

Tuolloin Venäjään kuuluneessa Kiovassa syntynyt juutalainen Kaplan muutti perheensä kanssa Connecticutin Merideniin ollessaan viisivuotias. Nyrkkeilyn hän aloitti teini-iässä Lenox Athletic Clubilla ja ryhtyi ammattilaiseksi vuonna 1919. Neljän ensimmäisen ammattilaisvuotensa aikana hän otteli yli 50 ammattilaisottelua. Vuonna 1923 hän otteli Babe Hermania vastaan kaksi ratkaisemattomaan päättynyttä ottelua ja voitti 10-eräisen ottelun tulevaa kevyensarjan mestaria Jimmy Goodrichia vastaan.

Vuoden 1924 höyhensarjan mestaruus jäi Johnny Dundeen jäljiltä avoimeksi. Kaplan voitti Angel Diazin, Bobby Garcian ja Joe Lombardon ja pääsi iskemään tittelistä Madison Square Gardeniin 2. tammikuuta 1925 Danny Krameria vastaan. Yhdeksännessä erässä hän tyrmäsi Kramerin ja voitti mestaruuden itselleen. Hänen kaksi ensimmäistä puolustustaan olivat Babe Hermania vastaan, joista ensimmäinen päättyi ratkaisemattomaan ja toinen hänen voittoonsa.

163 senttimetrin pituisella Kaplanilla oli jatkuvia vaikeuksia saada pysymään painonsa höyhensarjan vaatimissa rajoissa ja kesäkuussa 1927 hän luopui vapaaehtoisesti mestaruustittelistään ja siirtyi kevytsarjaan, missä hän voitti muun muassa Jackie Fieldsin, Johnny Jadickin, Billy Wallacen, Goodrichin, Battling Battalinon sekä Sammy Mandellin, ja kärsi myös tappioita muun muassa Wallacelle, Eddie Ranille ja Jimmy McLarninille. Vuonna 1933 hän lopetti uransa hävittyään Cocoa Kidille.

Kaplanin veli Izzy Kaplan oli myös nyrkkeilijä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]