Jimmy McLarnin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jimmy McLarnin
Henkilötiedot
Koko nimi Jimmy Archibald McLarnin
Syntynyt 19. joulukuuta 1907
Hillsborough, Pohjois-Irlanti
Kuollut 28. lokakuuta 2004
Richland, Washington, Yhdysvallat
Kansalaisuus Kanada
Nyrkkeilijä
Lempinimi Baby Face, The Belfast Spider
Pituus 168 cm
Painoluokka välisarja
Kätisyys oikeakätinen
Ammattilaistilastot
Ottelut 77
Voitot 62
– tyrmäysvoitot 20
Tappiot 11
Ratkaisemattomat 3

Jimmy Archibald McLarnin (19. joulukuuta 190728. lokakuuta 2004, Hillsborough, Pohjois-Irlanti) oli kanadalainen ammattilaisnyrkkeilijä ja kaksinkertainen välisarjan maailmanmestari. Hän otteli useissa painoluokissa ja kohtasi uransa aikana peräti seitsemän painoluokan maailmanmestarit. Kaikkiaan hän otteli viittätoista maailmanmestaria vastaan, ja viidesti voitti hallitsevan maailmanmestarin tittelittömässä kamppailussa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Irlannissa syntynyt, mutta 3-vuotiaana perheensä kanssa Kanadan Vancouveriin muuttanut McLarnin aloitti nyrkkeilyn 10-vuotiaana jouduttuaan kadulla tappeluun. Ammattilaiseksi hän ryhtyi vuonna 1923, 15 vuoden iässä. Jo toisena ammattilaisvuonnaan hän voitti ja saavutti ratkaisemattoman kahdessa 4-eräisessä kamppailussa olympiavoittajaa ja tulevaa kärpässarjan maailmanmestaria Fidel LaBarbaa vastaan. Vuonna 1925 hän voitti puolen vuoden aikana kolme maailmanluokan vastustajaa: Pancho Villan heinäkuussa, tulevan välisarjan maailmanmestarin Jackie Fieldsin marraskuussa ja tulevan kääpiösarjan mestarin Bud Taylorin joulukuussa.

Vuonna 1928 McLarnin haastoi kevytsarjan mestarin Sammy Mandellin, mutta hävisi 15-eräisen kamppailun tuomariäänin. Voitettuaan Benny Leonardin hän pääsi ottelemaan haastajana välisarjan hallitsijaa Young Corbet III:a vastaan vuonna 1933 ja tyrmäsi tämän heti ensimmäisessä erässä. McLarninin aikakausi mestarina ei kuitenkaan kestänyt pitkään, sillä seuraavan vuoden toukokuussa hän menetti mestaruutensa kevytsarjan ja alemman kevytsarjan mestaruusvyöt omistaneelle Barney Rossille. Kolmen kuukauden kuluttua McLarnin kuitenkin voitti mestaruuden takaisin itselleen, mutta toukokuussa 1935 Rossi otti mestaruuden takaisin itselleen. Vielä 1936 McLarnin otteli Tony Canzoneria vastaan kaksi 10-eräistä ottelua, joista ensimmäisen hän hävisi ja voitti toisen. Viimeisessä ottelussaan 29-vuotiaana hän voitti kevytsarjan mestarin Lou Ambersin 20. marraskuuta.

Nyrkkeilyuransa jälkeen McLarnin sijoitti ansaitsemansa rahansa avaamalla konemyymälän. Lisäksi hän harrasti näyttelemistä ja golfia sekä piti luentoja yliopistoissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]