Khasekhemwy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Khasekhemwy hieroglyfein
Horus-nimi
G5
xasxm
Srxtail.jpg
Khasekhem
Mahti on ilmestynyt
nimi kuningasluetteloissa
Hiero Ca1.svg
DADAtpii
Hiero Ca2.svg
Djadjay
Horus-Seth-nimi
G5E20
xa
sxm sxm
G7G7Htp
imi
f
Srxtail.jpg
Khasekhemwy-Netjerwy-Hetepimef
Kaksi mahtia ovat ilmestyneet
Kahden jumalan rauha on hänessä
Nebty-nimi
nbtyxa
sxm sxm
nbw
X
sn

Khasekhemwy-Nebukhetsen
Kaksi mahtia ovat ilmestyneet
Heidän ruumiinsa ovat kultaa

Khasekhemwy (tai pelkästään Khasekhem) oli muinaista Egyptiä 2. dynastian aikaan vuoden 2686 eaa. tienoilla hallinnut faarao.

Khasekhemwy käytti poikkeuksellista Seth-Horus-nimeä, joka tulkitaan usein merkiksi siitä, että Khasekhemwy yhdisti Ylä- ja Ala-Egyptin pysyvästi. Manetho ei kuitenkaan mainitse Khasekhemwyä laisinkaan.

Khasekhemwyn hallituskaudelta on säilynyt edeltäjiään enemmän dokumentaatiota ja esineitä. Hänen arvellaan voittaneen Peribsenin aloittaman taistelun Ylä-Egyptiä vastaan. Voittoisan sotaretkensä jälkeen Khasekhemwy otti molempien suurten jumalten (Horus ja Seth) nimet omaan nimeensä. Hän lisäsi nimeensä myös duaalin (-wy) kuvaamaan "kahta valtaa". Tällä hän pyrki ilmeisesti välttämään sitoutumisen vain toiseen jumalaan. Khasekhemwy siirsi pääkaupungin Hierakonpoliihin. Hän järjesti myös sotaretken Byblokseen.

Khasekhemwy oli naimisissa pohjoisesta kotoisin olevan prinsessa Nemathapin kanssa. Khasekhemwy todennäköisesti pyrki tällä lujittamaan valtaansa sekä Ylä- että Ala-Egyptin hallitsijana.[1]

Hierakonpoliksesta on löydetty Khasekhemwyä kuvaavia kivipatsaita, jotka ovat ensimmäiset kovasta kivilaadusta valmistetut egyptiläiset patsaat. Hierakonpoliksen lähettyviltä on löydetty myös suuri "linnake", jossa on ollut paikoin jopa viisi metriä paksut muurit. Muurien alkuperäistä korkeutta ei tiedetä, mutta sortuneenakin ne ovat yli 10 metriä korkeat. Mutatiilisillä muureilla ympäröity alue on ollut 67 metriä pitkä ja 57 metriä leveä. Sen käyttötarkoitusta ei kuitenkaan tiedetä.

Hautaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Khasekemwyn patsas Oxfordin Ashmolean Museumissa

Khasekhemwyn hauta sijaitsee Abydoksessa erillään hänen edeltäjiensä haudoista. Se on rakenteeltaan varsin erikoinen, sillä siinä on ilmeisesti yritetty sulauttaa pohjoisen mastaba-tyyppistä ja etelän neliönmuotoista hautaa. Hauta on myös huomattavasti Khasekhemwyn edeltäjien hautoja suurempi ja siinä on (ensimmäisenä laatuaan) kivestä rakennettu hautakammio. Hieman alle kilometrin päässä haudasta sijaitsee mutatiilistä rakennetut muurit, jotka ympäröivät noin 123 metriä pitkän ja 64 metriä leveän alueen. Muurien arvellaan olleen noin 20 metriä korkeat. Rakennelman tarkkaa tarkoitusta ei tiedetä, mutta se lienee ollut Khasekhemwyn hautatemppeli. Keskellä muurien ympäröimää aluetta on sortunut rakennus, joka on saattanut olla hyvin pieni porraspyramidin prototyyppi. Muurien julkisivu muistuttaa Djoserin hautatemppeliä.

Khasekhemwyn haudasta on löytynyt useita Djoserin sinettejä, mikä viittaisi siihen, että Djoser hoiti Khasekhemwyn hautausriitit. Khasekhemwy on muissakin yhteyksissä usein liitetty Djoseriin, joten on mahdollista, että Djoser oli Khasekhemwyn poika.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Peribsen
Egyptin faarao
2. dynastia
Seuraaja:
Sanakht