Peribsen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sekhemib hieroglyfein
Horus-nimi
G5
ssxmib
Sekhemib
Sydämeltään vahva
Nebty-nimi
G16ssxmibpr
n
U1mAa
t

Nebty sekhemib perenmaat
Sydämeltään vahva
Joka on tullut esiin Maatista
Peribsen hieroglyfein
Seth-nimi
E20
pr
ib
sn
Peribsen
Joka on tullut esiin heistä
Nebty-nimi
G16pr
ib
sn

Peribsen
Joka on tullut esiin heistä

Peribsen (alun perin Sekhemib) oli muinaista Egyptiä 2. dynastian aikaan vuoden 2700 eaa. tienoilla hallinnut faarao tai mahdollisesti kaksi faaraota.

Peribsen ei ilmeisesti ollut Nynetjerin laillinen perillinen, vaan nousi valtaan muilla keinoin. Hän nousi mahdollisesti valtaan Egyptissä puhjenneen sisällissodan jälkeen. Peribsenin haudassa Abydoksessa kuvataan hänet voittoisana ottamassa vastaan Ylä- ja Ala-Egyptin kuninkaan paikkaa. Peribsen oli ensimmäinen faarao, joka kirjoitti nimensä kartussiin. Kartussilla ympyröity nimi löytyi Sakkarasta löytyneestä sinetistä.

Muista faaraoista poiketen Peribsen otti Horus-nimensä tilalle Seth-nimen, jossa serekhin eteen oli sijoitettu Horus-jumalaa kuvaavan haukan sijasta Seth-jumalaa kuvaava Seth-eläin. Egyptissa näiden jumalten välillä vallitsi ankara kilpailu ja Peribsenin nimenmuutos oli mitä todennäköisimmin poliittinen kannanotto. Jotkut egyptologit (mm. Nicolas Grimar ja Wolfgang Helck) kuitenkin uskovat, että Sekhemib ja Peribsen olivat eri henkilöitä, jotka hallitsivat peräkkäin.

Peribsenin hauta sijaitsee Abydoksessa ja on perinteinen neliskulmainen hauta, joka on ympäröity muurilla. Haudan yhteydestä on löytynyt kaksi steelaa, joissa mainitaan Peribsenin nimi. Oheishautoja lähistöltä ei ole löytynyt.

Edeltäjä:
Nynetjer
Egyptin faarao
2. dynastia
Seuraaja:
Khasekhemwy